STAVOVI

Azem Vlasi: Srbija teži da nešto iščupa iz Bosne i Crne Gore

Ne vidi razliku u namjerama i retorici sadašnjih srpskih političara na vlasti od Slobodana Miloševića.

Vlasi: Uloga Amerike na kraju je bila presudna. Avaz

E. H. / Koha

21.7.2021

Srbija nije odustala od svojih ciljeva za "veliku Srbiju" te postala glavni faktor nestabilnosti u regionu, smatra bivši političar i advokat Azem Vlasi

Između ostalog poručio je da je svaka pobjeda koju je Kosovo napravilo, ostvarena uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i da je zato uloga SAD-a na Kosovu i šire nezamjenjiva, prenosi "Koha".


Doći će trenutak kada će se SAD zaista pridružiti dijalogu između Kosova i Srbije

Vlasi je istaknuo da će doći trenutak kada će se SAD zaista pridružiti dijalogu između Kosova i Srbije i da se to neće desiti kad ih Kosovo pozove, već kada to oni nađu za shodno - u finalu.

- Otkako je kriza započela raspadom Jugoslavije, uloga Amerike na kraju je bila presudna kako u okončanju tih tragedija, tako i u dizajniranju nove geopolitičke karte regije. Uloga SAD-a bila je presudna i na Kosovu. Moramo znati da je za oslobađanje Kosova, uz intervenciju NATO-a, uloga Amerike bila presudna, a za proglašenje nezavisnosti isto. Stoga će u dijalogu u Bruxellesu u određenom trenutku američka uloga biti presudna za mirnu stabilnost, da smanji mržnju Srbije, da više ne prijeti svojim susjedima, da ne bude više destabilizujuća u regionu - kazao je Vlasi.

Prema njegovim riječima, sada Srbija teži da nešto iščupa iz Bosne i Crne Gore, ako može Kosovo, ako ne, može zauzeti dio teritorije, da ga porazi kao krhku državu.


Srbija ima svoje ciljeve

- Srbija, koja sada ima svoje ciljeve, nedavno je otvoreno postala agresivnija kao glavni faktor nestabilnosti u regionu i prijetnja miru u regionu - istakao je Vlasi.

Dodao je da ne vidi razliku u namjerama i retorici sadašnjih srpskih političara na vlasti od Slobodana Miloševića.

- To su oni koji su bili na vlasti i koji su učenici Miloševićeve škole. Ali, razlika je velika, jer Srbija nema potencijal opasnosti kakav je imala u Miloševićevo vrijeme - zaključio je Vlasi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.