REAKCIJE

Tonino Picula: Formulacije ministra Vulina i predsjednika Vučića su destruktivne

Ministar policije Srbije poznat je po svojim programirano provokativnim istupima

E. H. / Gradski portal

Picula: Ovakav tip izleta u javni prostor nije primjeren

Foto: Arhiv


Srbija ukoliko želi pristup EU mora njegovati evropske vrijednosti, poručio je član Evropskog parlamenta iz Hrvatske Tonino Picula

- Obraćanje Aleksandra Vulina oličava svu nedemokratičnost političkog ambijenta u Srbiji - smatra Picula.

Podsjećamo, Vulin je između ostalog kazao da je "zadatak ove generacije političara stvaranje ‘srpskog sveta’ i da objedini Srbe gdje god oni budu živeli".

Ambicija Srbije da postane punopravna članica EU

- Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin poznat je po svojim programirano provokativnim istupima, pa je tako i povodom obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista ostao dosljedan sebi. Naime, posebno se istaknula njegova konstatacija kako je u Srbiji pred ovom generacijom političara zadatak stvaranja "srpskog sveta" i ujedinjavanja Srba, gdje god oni živjeli. Uz to, dodao je da će to biti moguće ostvariti samo ako Srbija bude uspješna, odnosno ako se nastavi politika predsjednika Aleksandra Vučića. U svom govoru je mnogo puta evocirao upravo predsjednika Vučića, pokazujući, osim političke, i osobnu snishodljivost, što bi u jednom korektnom političkom i demokratskom ambijentu bilo potpuno nedopustivo. Nadalje, kada je riječ o ambiciji Srbije da postane punopravna članica Evropske unije, tada srpski dužnosnici moraju biti svjesni da su ovakve, najblaže rečeno, agresivne izjave, u najmanju ruku toksične i kontraproduktivne. Ako Srbija želi pristupiti Uniji, mora naći način da ukloni sve ono što nije u skladu s evropskim vrijednostima suradnje i dobrosusjedstva. Ovakav tip izleta u javni prostor nije primjeren ni ovom ionako teškom razdoblju u kojem se sve članice nose s velikim zdravstvenim i gospodarskim problemima, niti u prostoru koji je još uvijek opterećen različitim otvorenim pitanjima koja su u nedavnoj prošlosti eskalirala u konflikte - kaže za Gradski portal Picula.

Osim što su spomenute formulacije ministra Vulina i predsjednika Vučića destruktivne, one udaljavaju Srbiju od onoga čemu teži od trenutka kandidiranja za članstvo u Evropskoj uniji, sad već gotovo davne 2014. godine.

- Jednostranost i revizionizam prisutni su i u nekim drugim državama - poput Mađarske i Poljske, koje su već članice Europske unije i kojima se EU mora, ipak, prioritetnije baviti, budući da su već stekle status za koji se Srbija natječe. Također, ne smijemo zaboraviti ni ozbiljan napredak Crne Gore na eurointegracijskom putu, budući da je ona nakon stjecanja nezavisnosti prionula ozbiljnom poslu, te je do danas ispunila cijeli niz preduvjeta za pristupanje EU. Smatram da bi se u mnogim aspektima baš Srbija mogla ugledati na Crnu Goru i uvidjeti koliko se toga može učiniti proaktivnim i kooperativnim pristupom. Zasigurno, agresivne i nedolične izjave čelnika države koja želi steći svoju poziciju u Europskoj uniji,a još ima dalek put za prijeći kako bi se prilagodila europskim tekovinama, zasigurno ne predstavljaju dobar primjer niti dokazuju ispravnost smjera kojim Srbija ide. Dakle, smatram da srbijansko vođstvo treba i nekoliko puta odvagnuti ono što plasira u javni prostor kako to ne bi izazvalo negativne reakcije europskog čelništva. A to naposljetku neće ići u korist usporenoj politici proširenja EU na zapadni Balkan - zaključuje Picula.

Više o temi Tonino Picula

NA VRH

Podijeli članak na