PODGORICA

Građani na protestu tražili ostavku ministrice, poručili da neće dozvoliti fašizam u školama

Nećemo dozvoliti četničke ideologije, rečeno je danas na protestu

Protesti u Podgorici:. Anadolija

S. Š. / Anadolija

21.7.2021

Grupa građana, zajedno sa predstavnicima nevladinog sektora i političkih partija, protestovala je danas u Podgorici ispred Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta Crne Gore zbog kadrovske politike koju vodi ministrica Vesna Bratić.

Okupljeni su danas poručili da neće dozvoliti fašizam u Crnoj Gori, niti "srpski svet" preko djece, a zatražili su i smjenu ministarke Bratić.

Povod za protest je odluka resora prosvjete da za direktora OŠ „Jugoslavija“ u Baru i za direktora Doma učenika u Beranama imenuje osobe koje veličaju presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i pripadnici su četničkog pokreta, prenosi Anadolija. 

Odlukom Bratić, nastavnica Rada Višnjić, koja je imenovana za direktoricu škole u Baru je tokom prošle godine svoja vjerska ubjeđenja pokušavala da prenese i na djecu drugačijeg religijskog opredjeljenja. 

Također, ona je nakon presude Ratku Mladiću, ratnom zločincu, pravosnažno osuđenom za genocid u Srebrenici, Mladiću posvjetila pjesmu koju je javno objavila. Odlukom aktuelne ministrice, Goran Kiković je imenovan za direktora Doma učenika u Beranama. Riječ je o predsjedniku četničkog pokreta u ovom gradu, predlagaču da jedna od beranskih ulica nosi naziv po Ratku Mladiću i inicijatoru da se podigne spomenik Pavlu Đurišiću.

Poslanica Socijademokratske partije Draginja Vuksanović Stanković poručuje da, kako su se danas okupili sponato, tako će ih biti na stotine hiljada u odbrani Crne Gore.

- Gradićemo našu zemlju na temeljima antifašizma, a nećemo dozvoliti širenje četničke ideologije. Ne moraju voljeti Crnu Goru, ali je moraju poštovati. Kome se ne dopada tamo su mu vrata, ovdje izdajnicima nema mjesta - kazala je Vuksanović-Stanković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.