PRENOSIMO

Kako bi se odupro novim priznanjima Kosova, Vučić će prigrliti Rusiju, ali neće odbaciti Tursku

Treba očekivati da će od jeseni, moguće je već od septembra, Priština “iz sve snage” nastaviti da lobira na međunarodnoj sceni, kako bi Kosovo priznalo što više zemalja

Vučić: Konačna odluka. Arhiv

Z. K.

25.7.2021

Moguće je da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u pokušaju da se odupre novim priznanjima Kosova na svjetskoj sceni, bliže “prikloniti” Rusiji, ali se neće ni “pretjerano” distancirati od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).


Učvršćivanje moći

To ocjenjuju za „Danas“ izvori iz diplomatskih krugova i stručnjaci za međunarodne odnose, komentirajući način na koji je Vučić javno reagirao na izjavu Erdoana da će raditi na tome da što više država u svijetu prizna nezavisnost Kosova.

- Predsjednik Republike, Ustav Srbije, prava svih građana, teritoriju i sve državne resurse posmatra kao sopstveni kapital koji koristi kao žetone u svjetskim igrama moći. Ekološke standarde i zdravlje nacije Vučić je spreman da prepusti kineskim investitorima i Rio Tintu. Isto je i sa narodom na Kosovu – njihova sudbina za njega je samo žeton u učvršćivanju njegove moći - kazao je Savo Manojlović, predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.


Erdoan želi da što više država u svijetu prizna nezavisnost Kosova. Arhiv

Prema nezvaničnim saznanjima "Danas", treba očekivati da će od jeseni, moguće je već od septembra, Priština “iz sve snage” nastaviti da lobira na međunarodnoj sceni, kako bi Kosovo priznalo što više zemalja, i kako bi se učlanila u međunarodne organizacije. S druge strane, očekuje se da će zvanični Beograd, predvođen Vučićem, nastojati da se odupre toj taktici, u čemu će se naročito oslanjati na Rusiju, a “u izvjesnoj mjeri i na Kinu”.


Lokalni izbori

U diplomatskim kuloarima se, također, spekulira da kosovski premijer Albin Kurti “do daljnjeg” nije spreman na bilo kakve ustupke u briselskom dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, između ostalog i zbog toga što će u oktobru biti održani lokalni izbori na Kosovu, na kojima Samopredjeljenje koje on predvodi želi da zaokruži svoju vlast.


Kurt: Nije spreman na bilo kakve ustupke. Arhiv

- Svaki sljedeći susret Vučića i Kurtija pod okriljem EU do lokalnih izbora na Kosovu, bit će uzaludan, jer Kurti neće biti spreman na dogovore koji bi u Prištini bili doživljeni kao ustupci Beogradu. Stoga, može se reći da Priština gura Beograd u još snažniji zagrljaj Moskve. Rusima ne odgovara postizanje rješenja za Kosovo, budući da bi time izgubili veoma važnu polugu utjecaja na srbijansku vlasti - tvrdi nezvanično za „Danas“ predstavnik diplomatskih krugova sa Zapada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.