NE POŠTUJU SE PRAVILA

Saobaćajni vještak o nesreći u Slavonskom Brodu: Dva vozača na tako dugoj ruti je premalo

Za ovu relaciju je potrebno oko 25 sati uzimajuću u obzir granice, pauze..., kaže Husinec

24sata.hr

Husinec: Gleda profit, a ne sigurnost

Foto: Petar Glebov/PIXSELL


Uzimajući u obzir relaciju između Frankfurta i Prištine, a samo dva vozača to je veliki problem, rekao je Goran Husinec, saobraćajni stručnjak i sudski vještak u Hrvatskoj, piše 24 sata.

- Svaki vozač autobusa može voziti devet sati unutar 24 sata, nakon toga je obvezna pauza. A kad se radi o autobusu on mora nakon 21 sat rada, tri sata mirovati, ali to se ne poštuje - kaže Husinec.

Zatim nastavlja:- Za ovu relaciju je potrebno oko 25 sati uzimajuću u obzir granice, pauze... A uz gužve kad su sezone, a to je sad, takav put  može trajati i do 30 sati, pa sad vi računajte - pojasnio je Husinec.

Dodao je da se gleda profit, a ne sigurnost.

- Rješenje je jednostavno. A to je da se u međustanicama osiguraju stanovi gdje bi se izmijenjivali vozači, a oni koji su do tamo vozili bi se odmorili. Ali to košta pa toga jako malo ima - dodao je Husinec. Što se tiče nesreća na državnim cestama, kaže da je najveći problem što se kazne ispisuju, ali se malo naplaćuju. - Policija kazne ispiše, ali kad ste zadnji put čuli da je netko istu platio - pita se.

NA VRH

Podijeli članak na