CRNA GORA

Sramotno: Odbor stranke SNP u Crnoj Gori protiv prikazivanja filma "Quo vadis, Aida?"

Ovakva filmska ostvarenja ne vode ka pomirenju već pokušavaju da čitav jedan narod kolektivno okrive za sva ratna dešavanja, poručili su iz odbora stranke

S. Š. / CDM

Scena iz filma "Quo Vadis, Aida?"

Foto: ARHIV


Žabljački odbor Socijalističke narodne partije (SNP) danas je negodovao jer će u tom gradu, u okviru "Green Montenegro international film festa" biti prikazan film "Quo vadis, Aida?" bosansko-hercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, piše portal CDM.

- Pitamo gospodu iz lokalne samouprave kakvim su se pobudama i ciljevima vodili kada su odlučili da jedan festival koji je predviđen kao promocija ekologije otvore sa filmom u kojem se prikazuju ubistva, silovanja, deportacije. Zar je obala Crnog jezera mjesto gdje se trebaju prikazivati filmovi ovakve sadržine? Ovaj film je izazvao brojne i oprečne reakcije u regionu, njegovo prikazivanje je zabranjeno u bioskopima u Republici Srpskoj, upravo što sadrži niz neistina i brojne scene koje na eksplicitan način optužuju i stigmatizuju jedan cijeli narod za sva ratna dešavanja na području bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpski narod - navode iz SNP-a.

Iz žabljačkog SNP pitaju rukovodstvo lokalne uprave i turističke organizacije "da li je ovo dobrodošlica brojnim turistima iz Srbije i Republike Srpske koji ovih dana borave u Žabljaku"

- I na kraju, poštovani predsjedniče Opštine, vi ste predsjednik svih građana Žabljaka, pa i onih 1474 građanina koji su se na prethodnom popisu izjasnili kao Srbi i koji čine bezmalo skoro 50 posto stanovnika Žabljaka. Brojni od njih su izgubili svoje najmilije, rođake, kumove, bratstvenike, prijatelje u prethodnom bratoubilačkom ratu. Ovakva filmska ostvarenja ne vode ka pomirenju već pokušavaju da čitav jedan narod kolektivno okrive za sva ratna dešavanja a vi ste ovim potezom povrijedili osjećanja brojnih vaših sugrađana - zaključuju iz SNP-a.

Podsjetimo, film Jasmile Žbanić govori o genocidu u Srebrenici i prikazuje sve strahote koje su Bošnjaci doživjeli u julu u ovom gradu 1995. godine. 

NA VRH

Podijeli članak na