FORUM U SKOPLJU

Vučić: Od 2023. bez granica za građane Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije

Počinje nova era saradnje u regiji, poručio sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev

Vučić: U dvodnevnoj posjeti Skoplju. Arhiv

L. S. / Fena

29.7.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vućič poručio je danas u Skoplju da je cilj inicijative "Mini Schengen" olakšati život građanima i poboljšati životni standard, ističuči da, ako uspiju u njenoj implementaciji, od 1. januara 2023. godine neće biti granica za građane Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.



Povećava se sigurnost građana

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da počinje nova era saradnje u regiji.

Vučić je doputovao jučer u dvodnevnu posjetu Skoplju, gdje se sastao s Edijem Ramom i Zoranom Zaevim u okviru inicijative "Mini Schengen", a danas učestvuje na regionalnom ekonomskom forumu u organizaciji privrendih komora tri zemlje.

U obraćanju na početku foruma Vučić je rekao da je jedan uvjet povjerenje, koje imaju, a drugi da tri zemlje, odnosno vlade, budu u stanju da brzo poluče rezultate, prenosi RTV Srbije.

- Ako to budemo u stanju, od 1. januara 2023. nemamo granice između naših zemalja - poručio je Vučić, dodajući da se povećava i sigurnost svih građana.


Zaev: Bit će dato novo ime inicijativi "Mini Schengen". Arhiv

Istaknuo je da se u posljednje dvije godine razvilo iskreno međusobno povjerenje.

- I u smislu odnosa prema regiji, Evropi i svijetu, ali nismo ni glupi ni naivni da vjerujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja, ako mi ne budemo to činili - kazao je Vučić.

Zoran Zaev poručio je da danas počinje nova era saradnje u regiji, da će biti dato novo ime inicijativi "Mini Schengen" što će, ocijenio je, biti dodatni impuls privrendoj saradnji, ali i relaksaciji političkih odnosa u regiji.

- Ovo će biti prepoznata inicijativa koja će biti široko prihvaćena i u Briselu i u Vašingtonu.To može da napravi ozbljan doprinos u političkoj relaksaciji u regiji - istaknuo je Zaev na forumu u Skoplju.


Dobrobiti svih naroda

On je poručio da je ta inicijativa otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana.

- Ohrabrujem sve da nam se pridruže zbog dobrobiti svih naroda na zapadnom Balkanu, kako bi ovo bio zajednički prostor - pozvao je Zaev.

Na forumu učestvuje više od 350 kompanija iz regije, ali i još stotinjak predstavnika trgovačkih komora i kompanija van regije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.