AVAZ NA LICU MJESTA

Turisti na plažama Makarske rivijere kao sardine, smještaja ni za lijeka

U Zaostrogu više nema slobodnih ni apartmana ni soba, kaže Davor Matić l Gostiju ima kao u najljepšoj priči, ističe Miljenko Ševelj iz Tučepa

Piše: Goran Šumar

1.8.2021

Turisti na plažama kao sardine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Udarni turistički vikend, kako su neradne dane ove sedmice nazvali hrvatski mediji, protječe u velikim gužvama, kako na plažama, šetnicama, rivi tako i na Jadranskoj magistrali, posebno između Podaca i Zaostroga, gdje se saobraćaj zbog radova odvija jednom trakom.

Na plažama Graca, Brista, Podaca, Zaostroga, koji su godinama omiljeno ljetovalište Bosanaca i Hercegovaca, gotovo je nemoguće pronaći slobodno mjesto. Mještani kažu, kao u najboljim vremenima…


Kafa i kokteli

- U Zaostrogu više nema slobodnih ni apartmana ni soba - rekao nam je Davor Matić, direktor Sportskog centra “Bossina Zaostrog” (jedini objekt na Jadranu koji je vraćen u vlasništvo BiH), a koji je ovog ljeta popunjen u skladu s Covid pravilima.

Velike gužve počele su nakon Kurban-bajrama, a do tada je Zaostrog bio poluprazan.

- Već drugu sedmicu konačno se osjeti špica sezone - dodao je Matić.

Vrhunac sezone u Zaostrogu prate i više cijene. Cijena smještaja u apartmanima je od 50 eura, u sobama od 35, dok je u SC “Bossina Zaostrog” polupansion 27 eura. Skočile su i cijene pića i hrane u kafićima i restoranima pa su, u odnosu na sezone 2019. i 2020., više u rasponu od jedne do tri kune, odnosno od 10 do 15 kuna.

Nije poskupjela samo kafa, koja je i dalje 9 kuna (s mlijekom 12 kuna), ali zato je točeno pivo 0,30 litara sada 17 umjesto 15 kuna (17,5 kuna je 5 KM). Koka-kola je 18 umjesto 16 kuna, kisela voda 0,25 litara 12 umjesto 10 kuna, kokteli 40, a bili su 35 kuna…

Slična situacija je i s hranom. Ulični prodavači su minule dvije godine kuhani kukuruz prodavali po cijeni od 10, a sada on košta 12 kuna. Cijena pizze bila je 55, a sada je za 15 kuna skuplja. Za jednu palačinku trebalo je izdvojiti 10 kuna, a sada je ova poslastica 14 ili 15 kuna.

- Sve je poskupjelo ove godine - konstatira Maja Osmanović, koja već godinama ljetuje u Zaostrogu.

Isti prizor zatekli smo i u Tučepima, jednoj od najpopularnijih destinacija Bosanaca i Hercegovaca za porodični odmor. Poslije 9 sati teško je pronaći mjesto na plaži, dok se pozicije u hladu zauzimaju u ranim jutarnjim satima.


Rekordna sezona

- Turista ima kao u najljepšoj priči. Mislim da će ovo biti rekordna sezona, barem što se tiče Tučepa - rekao nam je Miljenko Ševelj, nekadašnji nogometaš Hajduka i čitlučkog Brotnja, a sada vlasnik apartmana u centru Tučepa.

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, velike gužve su i u Podgori, Makarskoj, Baškoj Vodi, gdje se ništa manje ne raduju odličnoj sezoni i punim plažama.

- Trenutno u Hrvatskoj dnevno boravi više od 800.000 turista, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Austrije i Češke. Trendovi su još pozitivni, najave za avgust, pa i septembar su vrlo dobre, ali daljnji tok turističkog prometa najviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji - poručio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Prevare u mjenjačnicama

Osim viših cijena, u ovoj turističkoj sezoni aktuelna je i “pljačka” stranih državljana u mjenjačnicama novca. U jedinoj mjenjačnici u Zaostrogu za 100 eura dobije se samo 650 kuna (prema zvaničnom srednjem kursu, 100 eura iznosi 750 kuna).

Kune po normalnom kupovnom kursu dobit ćete samo ako odjednom mijenjate najmanje 666 eura, što je u protuvrijednosti više od 5.000 kuna. Naša preporuka je da novac mijenjate prije ulaska u Hrvatsku, jer ćete na taj način izbjeći uvjetovanje hrvatskih mjenjačnica. Za razliku od Zaostroga, u mjenjačnicama Makarske za 100 eura može se dobiti od 700 do 740 kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.