REGION

Zaključeno prvo istospolno životno partnerstvo između Bosanke i Crnogorke u Podgorici

Matičari su partnerke upoznali sa pravima i obavezama, nakon čega su one dale saglasnost za sklapanje partnerstva

U Podgorici sklopljen prvi istospolni brak. GRAD PODGORICA

A. Č. / AntenaM

4.8.2021

U Podgorici je danas zaključeno prvo istospolno životno partnerstvo između državljanki Crne Gore i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz PG Biroa.

Oni su kazali da su matičari Sekretarijata za lokalnu samoupravu partnerke upoznali sa pravima i obavezama, shodno odredbama Zakona o partnerstvu lica istog pola, nakon čega su partnerke dale saglasnost za sklapanje partnerstva.

Podsjetili su da je Sekretarijat za lokalnu samoupravu ranije preduzeo sve neophodne korake u cilju adekvatne implementacije Zakona, te su matičari Podgorice pohađali seminare i obuke na tu temu, koje je organizirala crnogorska LGBTQ asocijacija "Queer Montenegro" i nevladina organizacija "Juventas".

- Zaposleni u Sekretarijatu upoznali su se sa detaljima o polnom i rodnom identitetu, značenjima termina i pravima pripadnika LGBTIQ zajednice, te su bez poteškoća pristupili sklapanju ovih životnih partnerstava - navodi se u saopćenju.

Grad Podrgorica je čestitala partnericama na sklopljenom životnom partnerstvu, uz poruku da je sloboda apsolutna kategorija i svaki čovjek, bez izuzetka, treba da uživa jedanka prava i živi u skladu sa ličnim opredjeljenjem, piše AntenaM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.