REGIONALNI PROJEKT

Zajednički granični prijelaz između Albanije i Crne Gore: Sahat kula i Alipašini izvori nikad bliže

Radovi na izgradnji koštali su oko 720.000 hiljada eura, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro pola miliona eura

Krivokapić, Abazović i Rama tokom svečanog otvaranja graničnog prijelaza. Vlada Crne Gore

Ad. A.

4.8.2021

Premijeri Crne Gore i Albanije, Zdravko Krivokapić i Edi Rama, otvorili su zajednički granični prijelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon, uz prisustvo Hermana Špica, otpravnika poslova Delegacije EU u Crnoj Gori. Otvaranju je prisutvovao i Dritan Abazović potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Otvaranjem ovog graničnog prijelaza, pušten je u saobraćaj put Podgorica – Gusinje, pa će udaljenost između ova dva grada umjesto dosadašnjih 200 iznositi samo 65 kilometara.

To znači da se otvara velika šansa za razvoj Gusinja, Plava i Gornjeg Polimlja. Od Sahat Kule do Alipašinih izvora dionica je duga oko 70 kilometara. 

Nacionalni park Prokletije sada se nalazi na samo 90 minuta vožnje od Podgorice čime je stvorena nova šansa za razvoj turizma.

Granični prijelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, a sve u cilju povezivanja Podgorice i Gusinja preko Albanije. 

Radovi na izgradnji koštali su oko 720.000 hiljada eura, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro pola miliona eura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.