26. GODIŠNJICA OLUJE

Milanović na Kninskoj tvrđavi: Odlikovanja nisu tu da bilo koga povrijede nego da naglase veličinu našeg puta

Odlikovani su penzionisani general-pukovnik Mladen Kruljac, general-bojnik Ivan Kapular, general-bojnik Jozo Milićević i brigadni general Zvonko Peternel te Vojna policija HVO-a i Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO-a

Milanović: Odlikovao ratne zapovijednike. Agencije

Ad. A. / Index.hr

4.8.2021

U Kninu se danas i sutra svečano obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, odnosno 26. godišnjica od vojno-policijske akcije „Oluja“ kojim je Srpska Krajina doživjela slom, a Hrvatska u potpunosti oslobodila svoj teritorij, piše Index.hr.

Okupljenima se večeras obratio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

- Ovdje smo večeras da se radujemo svojim pobjedama, a ne da likujemo tuđim porazima. Ovdje smo danas da odlikujemo neke među najboljima među vama. Odlikovanja koje ću vam dati u svoje ime, u ime države, nisu odlikovanja, da bih bilo koga povrijedio nego da bih naglasio ispravnost i veličinu našeg puta. Ovaj Knin, grad koji je bio važan u hrvatskoj povijesti bio je i svet i proklet. '95. je ovdje stavljena tačka na okupaciju Hrvatske - rekao je Milanović.

Milanović je još jednom napomenuo kako dodjela odlikovanja nije zamišljena da se ikoga ponizi.

-Oni najodlučniji su izvojevali ovu bitku. Da nije bilo vas, da nije bilo oni koji su vas vodili politički i vojnički, ovoga ne bi bilo. Nitko vam nije rekao da ovo napravite, to ste osmislili i napravili sami. U tome je veličina ove pobjede. Bez specijalne policije, ova cijela akcija i velika organizacija koju ne može osmisliti baš bilo tko ne bi bila moguća i ne bi bila onakva kakva je bilo - kazao je, te je dodao:

“Vjerujem da će tu dobru namjeru shvatiti i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini. To nije zamišljeno da se bilo kome stane na nogu. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati”.


-Ne znam šta bih više rekao, a da to ne ponavljam sutra. Treba nešto ostaviti za sutra. Ovo nije ni logistički jednostavno. Nadam se da niko više nikada iz pozicije Republike Hrvatske neće ovakva odlikovanja davati ratnim zapovjednicima, što znači da rata više neće biti. Živjela naša domovina, živjela Hrvatska - zaključio je Milanović.

Potom je za ratne zapovjednike uručio odlikovanja. Odlikovani su penzionisani general-pukovnik Mladen Kruljac, general-bojnik Ivan Kapular, general-bojnik Jozo Milićević i brigadni general Zvonko Peternel te Vojna policija HVO-a i Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.