PORUKE

Ambasada SAD: Kosovo da pristupi regionalnim inicijativama otvorenog uma

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala opisala je ovu inicijativu kao "opasnu ideju", jer se prema njenim riječima stvara utisak da postoji alternativa integraciji u EU

Kurti i Vučić. Arhiv

A. J.

6.8.2021

Sjedinjene Američke Države podržavaju napore zapadnog Balkana u jačanju ekonomske integracije i pozivaju kosovsku vladu da pristupi regionalnim ekonomskim integracijama otvorenog uma, prenosi Reporteri.

- Vlada Kosova mora da odluči kojim će inicijativama da se pridruži i koje najbolje podržavaju njenu ekonomsku viziju. Ohrabrujemo vladu da otvorenog uma pristupi naporima regionalne ekonomske integracije i da prihvati rješenja koja poboljšavaju odnose sa susjedima - rekao je portparol američke ambasade u Prištini za Radio Slobodna Evropa, odgovarajući na pitanja u vezi sa odbijanjem Vlade Kosova da se pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan".






Dobivamo još teže udarce

Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija učestvuju u inicijativi "Otvoreni Balkan", ranije poznatoj kao "mini Šengen" koju su 10. oktobra 2019. godine u Novom Sadu predstavili čelnici Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.


Premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev tada su potpisali zajedničko saopštenje, koje se zasnivalo na sprovođenju slobodnog kretanja robe, kapitala, ljudi i usluga.


Na Ekonomskom forumu, održanom 29. jula 2021. godine u ​​Skoplju, Rama, Vučić i Zaev još jednom su pozvali zemlje u regionu da se pridruže sada inicijativi "Otvoreni Balkan".


Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regionu, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana "mini Šengen" - službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).


- Izvinjavajući se za sve što jesmo, ali i nismo počinili, dobivamo još teže udarce. Od proglašenja nezavisnosti Kosova, koju zapad zdušno podržava, do zatvaranja i katančenja svih naših fabrika i nestanka ekonomske perspektive Srbije - naveo je Vučić.


Odgovor iz Prištine

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala opisala je ovu inicijativu kao "opasnu ideju", jer se prema njenim riječima stvara utisak da postoji alternativa integraciji u EU.


Iz američke ambasade u Prištini poručili su da je snažnija ekonomska i politička integracija "od suštinskog značaja za trajni mir i prosperitet, i da će takođe, ojačati postojeće napore Kosova da ispuni reforme potrebne za budući pristup EU".


- Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje ekonomske konkurentnosti, izgradnju integrisanog regiona i održive ekonomije koja će biti od koristi svim stanovnicima Kosova - rečeno je iz američke ambasade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.