REGION

Skupština Kosova odbila rezoluciju o provedbi Vašingtonskog sporazuma

Za rezoluciju je glasalo 24 poslanika, a njih 57 je bilo suzdržano, uglavnom poslanici Samoopredeljenja

A. Č.

Za rezoluciju je glasalo 24 poslanika

Foto: Anadolija


Skupština Kosova nije podržala rezoluciju kojom se poziva Vlada Kosova da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. u Beloj kući.

Rezoluciju je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova, međutim, protivili su se poslanici vladajućeg pokreta Samoopredeljenje.

Rezolucijom se poziva Vlada Kosova, na čijem je čelu Aljbin Kurti, da sprovede ovaj sporazum i da izradi plan delovanja o njegovom sprovođenju.

Za rezoluciju je glasalo 24 poslanika, a njih 57 je bilo suzdržano, uglavnom poslanici Samoopredeljenja.

Vašingtonski sporazum

Rezolucije Skupštine Kosova nisu obavezujuće, već održavaju političku volju.

Vašingtonski sporazum potpisali su tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti, danas poslanik Demokratskog saveza Skupštine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa predviđa priključenje Kosova inicijativi "mini šengen", ili kako je danas preimenovana u "Otvoreni Balkan" (Open Balkan), moratorij na traženje članstva u međunarodnim organizacijama kao i saglanost Srbije da odustane od kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, izrada studije fizibiliteta za jezero Gazivode koji se prostire i na teritoriji Kosova i na teritoriji Srbije.

Diplomatski odnosi Izraela i Kosova

Sjedinjene Američke Države su u međuvremenu predstavile jednu takvu studiju na osnovu koje se predlaže da se pitanje ovog jezera regulira na osnovu Kolumbijskog modela.

Vašingtonski sporazum također predviđa i uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova, zapravo priznanje Kosova od strane Izraela, što se u međuvremenu i dogodilo.

Inače, rezolucija je predložena nakon što je Skupština 7 jula raspravljala o Vašingtonskom sporazumu.

Tada je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio da je prvi efekt Vašingtonskog sporazuma bio da on ide u korist predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, odnosno, „otvaranje vrata Bijele kuće predsjedniku Srbije“.

Kurti, također, smatra da Gazivode pripada Kosovu kao i da je inicijativa "mini šengena" „bez vizije“.

Više o temi Kosovo

SVEČANOST U PRIŠTINI
Kosovo posthumno odlikovalo Bajdenovog sina
NA VRH

Podijeli članak na