PREMIJER HRVATSKE

Andrej Plenković: Odbaciti zahtjev BiH i riješen problem

On kaže da će Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske proučiti tu dokumentaciju, kako bi vidjelo postoje li prepreke da se to proslijedi Hrvatskom državnom tužilaštvu, koji će to proučiti

Plenković: “Bljesak” i “Oluja” su bile “oslobodilačke operacije. Agencije

Srna

8.8.2021

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je danas da je jasan stav Hrvatske o akcijama "Bljesak" i "Oluja", te ocijenio da hrvatsko državno tužilaštvo može odbaciti zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za procesuiranje hrvatskih komandanata i tako riješiti problem.



Na njima je da donesu odluke

Plenković je novinarima rekao da su u Hrvatskoj već neko vrijeme upoznati o zahtjevu koje je Tužilaštvo BiH uputilo hrvatskom Ministarstvu pravosuđa za procesuiranje hrvatskih komandanata u akciji “Bljesak”.

On kaže da će Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske proučiti tu dokumentaciju, kako bi vidjelo postoje li prepreke da se to proslijedi Hrvatskom državnom tužilaštvu, koji će to proučiti.

- Na njima je da donesu odluke. Ne mogu trenutno prejudicirati što će Hrvatsko državno tužilaštvo učiniti. Ono što svakako može, u supstantivnom smislu, to na kraju odbaciti to i tako riješiti problem - rekao je Plenković.

Andrej Plenković o “Bljesku” i “Oluji”

Plenković tvrdi da su hrvatske akcije “Bljesak” i “Oluja” bile “oslobodilačke operacije koje su Hrvatskoj ponovo donijele integritet državne teritorije”.

“To su operacije na koje ćemo biti ponosni i nikakvi ih procesi, bez obzira na koji su način pokrenuti, neće dovesti u pitanje”, poručio je Andrej Plenković.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdilo je jučer da je primilo zahtjev Tužilaštva BiH u vezi sa postupcima protiv hrvatskih ratnih komandanata.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u četvrtak, 5. avgusta, u govoru u Kninu poručio BiH da je riječ o nedokazanim djelima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.