TIVATSKI ZALIV

Novi pomorski incident u Boki: Nevješti nautičar nasukao jahtu

Na brodu koji vije zastavu SAD, u momentu nasukanja bilo je pet osoba koje u ovom incidentu nisu povrijeđene

Jahta je u teglju prebačena u obližnju marinu i remontno brodogradilište „Navar“ u Bonićima kod Tivta. Bakanews

A. Ka. / Antena M

9.8.2021

Motorna jahta tipa „Sunseeker Manhattan 55“ dužine oko 17,2 metara, nasukala se sinoć u tjesnacu Ralo, između ostrva Sveti Marko i Prevlaka u Tivatskom zalivu.

Brod u vlasništvu jendog stranog nautičara-klijenta marine Porto Montenegro iz Tivta, plovio je od Krtola prema Prevlaci – Ostrvu cvijeća, skrenuo je uu tjesnac Ralo, ali je onda greškom osobe koja je bila za kormilom, previše blizu prišao sjevernoj obali Ostrva cvijeća i brzinom od šest čvorova, nasukao se u plićaku na nepunih 40 metara od obale ostrva, prenose lokalna glasila.

Na brodu koji vije zastavu SAD, u momentu nasukanja bilo je pet osoba koje u ovom incidentu nisu povrijeđene, te su odmah evakuisane jer je sa jahte bio upućen proipisni „Mayday“ poziv za pomoć koga su istovremeno primile obalne radio stanice u Baru i Dubrovniku.

Prva je u pomoć pritekla služba marine Porto Montenegro, a odmah je reagovala i Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore. Nasukani brod se sinoć nije mogao izvući iz plićaka, odnosno sa pješčanog spruda, pa je akcija njegovog spašavanja nastavljena danas tokom cijelog dana.

Na licu mjesta su bili Inspekcija sigurnosti plovidbe, kao i plovila SAR-1 i EKO-1 Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) u akciji je učestvovala i Mornarica VCG.

Ipak, budući da trup nasukane jahte nije probijen i da nije došlo do izlivanja u more goriva i ulja iz njene strojarnice, nije bilo potrebe za intervencijom ekološkog plovila i postavljenjem plutajuće brane, a i ronilac UPSUL-a koji je pod vodom pregledao trup nasukanog broda, potvrdio je da na njemu nema većih oštećenja.

Iz predostrožnosti i da bi se nasukana jahta rasteretila i tako lakše izvukla sa spruda, iz „Sunseeekera“ je danas ispumpano oko 1,5 tona goriva i uklonjeni su još neki teži djelovi opreme.

Sa dolaskom popodnevne plime koja je pomogla dajući dodatni uzgon nasukanoj jahti, nju je danas oko 16:30 sati odsukao jedan od remorkera kompanije „Boka Pilot & Tug Service“ iz Bijele. Nakon toga, jahta je u teglju prebačena u obližnju marinu i remontno brodogradilište „Navar“ u Bonićima kod Tivta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.