POMOĆ U NEVOLJI

Hiljade izbjeglica iz Afganistana stiže na Kosovo

Osmani je istakla da je Vlada Kosova formirala radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima

Zgrada Vlade Kosova u bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država, aprila 2020.. RSE

RSE

16.8.2021

Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom (Albin) Kurtijem je od sredine jula sarađivala sa američkim vlastima kako bi se razmotrile mogućnosti smeštaja za Afganistance koji su sarađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), piše Radio Slobodna Evropa.

Ljuan Daljipi (Luan Dalipi), šef kabineta premijera Kosova, je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da će se ovi pregovori "dobro završiti".

- Puno je logističko-tehničkog, bezbjedonosnog i društvenog rada, pažljivo postupamo. Sjedinjene Države su naš saveznik i strateški partner - rekao je Daljipi.


Vlada Kosova formirala radnu grupu

Oglasila se i predsjednica Kosova Vjosa Osmani uz navode da je nju kontaktirao američki ambasador u Prištini Filip Kosnet (Philip Kosnett), koji joj je prenio zahtjev predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da Kosovo privremeno skloni afganistanske civile. Napomenula je da je Kosovo to prihvatilo "bez ikakvog oklijevanja i bez ikakvih uslova".

Osmani je istakla da je Vlada Kosova formirala radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima.

- Državljani Afganistana morat će da prođu kroz cjelokupnu bezbjedonosnu procjenu Sjedinjenih Država, ostat će samo privremeno na Kosovu, dok se ne završi njihova dokumentacija za imigracione vize u SAD - rekla je Osmani.

Reuters je 13. avgusta saopštio da je američka Vlada vodila tajne pregovore sa Albanijiom i Kosovom oko pronalaženja privremenog smještaja za Afganistance koji su sarađivali sa snagama SAD u Afganistanu.

Izvori Reutersa su naveli da su Sjedinjene države Kosovu ponudile ekonomske i političke beneficije u zamjenu da prihvati nekoliko hiljada Afganistanaca. Međutim, američke diplomate su izrazile zabrinutost u vezi mogućnosti Kosova da prihvati Afganistance.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova (Ramush) Haradinaj je poručio da Kosovo treba dobrovoljno da prihvati da pruži sklonište Afganistancima koji su sarađivali sa SAD. On je podsjetio da su SAD bile uz Kosovo kada su iz ratnih zona u Siriji vraćani građani Kosova.

Potpredsjednica opozicione Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku (Vlora Citaku) na svom Facebook nalogu je napisala da Kosovo mora da pokaže svoju velikodušnost i prihvati određeni broj izbjeglica iz Afganistana.


Vrlo dobro znamo taj osjećaj bespomoćnosti

- Mi na Kosovu vrlo dobro znamo taj osjećaj bespomoćnosti koji vas obuzme u trenutku kada vas neko nasilnim putem izbaci iz kuće - napisala je Čitaku.

Prethodno je Albanija 15. avgusta potvrdila da je pozitivno odgovorila na zahtjev SAD oko prihvata Afganistanca, dok ne dobiju vize SAD. U Afganistanu talibanski militanti brzo preuzimaju kontrolu nad vladinim snagama dok su međunarodne snage, predvođene SAD, počele da se povlače. Mnogi Afganistanci, koji su sarađivali sa međunarodnim snagama strahuju od odmazde talibanskih militanata.

Američki Stejt department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Afganistanaca da se kao izbjeglice presele u SAD. Međutim, oni najprije moraju biti smješteni u neku od trećih zemalja, gdje će boraviti od 12 do 14 mjeseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.