PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Šmit je utjecajan političar, Merkel će mu pružiti punu podršku

Ona je na kraju mandata i taj susret je njena jasna i nedvosmislena poruka, naglasio je predsjednik Srbije

Vučić i Šmit. Agencije

M. Aš.

16.8.2021

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, istakao je da je svaki susret s Angelom Merkel, njemačkom kancelarkom, važan te pa tako i onaj koji će ona održati na zalasku svoje karijere u Berlinu sa Kristijanom Šmitom (Christianom Schmidtom), visokim predstavnikom u BiH i Valentinom Inzkom, njegovim prethodnikom.

- Ona time želi pokazati posvećenost rješavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i pružiti podršku Šmitovim odlukama u budućnosti - kazao je Vučić, piše RTS.

Dodao je to odgovarajući na pitanje o predstojećem susretu Merkel sa Šmitom i Inckom koliko je taj sastanak protokolaran i koliko može imati značajniji utjecaj na Šmitovu dalju politiku u BiH, ali i na pritiske na Republiku Srpsku. Istakao je da nema dileme da je Šmit utjecajan političar te da mu Merkel želi pružiti punu podršku.

- Ona je na kraju mandata i taj susret je njena jasna i nedvosmislena poruka”, naglasio je predsjednik Srbije.

Kada je u pitanju podrška Amerike inicijativi “Otvoreni Balkan”, Vučić je rekao da je State Department od početka podržao tu inicijativu i da im je na tome zahvalan.

- Kada čujete argument da je to stvaranje velike Srbije, možete samo okrenuti glavu i konstatovati da ti ljudi ništa ne razumiju. Amerikanci ulaze u suštinu i ja sam im na tome zahvalan - poručio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.