MARKO KOVAČEVIĆ

Predsjednik Općine Nikšić saslušan u podgoričkom tužilaštvu zbog negiranja genocida u Srebrenici

Uostalom, mislim Karteginu treba razoriti, uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici, izjavio je Kovačević tokom gostovanja.

Birn

Marko Kovačević

Foto: Avaz


Predsjednik crnogorske Općine Nikšić Marko Kovačević saslušan je u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici zbog izjave u kojoj je iznio stav da se “genocid u Srebrenici nije dogodio”, javili su crnogorski mediji.

Kovačević, koji je član stranke Demokratski front (DF) je ovaj stav iznio sredinom juna 2021. gostujući na jednoj od TV stanica kada je upitan da prokomentariše Rezoluciju Skupštine Crne Gore kojom se zabranjuje negiranje ili umanjenje genocida u Srebrenici.

Ostrašćeni borac za ideje historijskog mraka

- Uostalom, mislim Karteginu treba razoriti, uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici - izjavio je Kovačević tokom gostovanja.

Demokratski front, čiji je Kovačević član, nakon saslušanja je na svojoj Facebook stranici saopštio kako je “sada jasno da je Demokratska partija socijalista (DPS) glasala za Rezoluciju u parlamentu Crne Gore da bi se sa svojim saveznicima kroz nju obračunavao sa svojim političkim protivnicima i srpskim narodom u Crnoj Gori i regionu”.

Pored toga, navedeno je kako postoje pokušaji isljeđivanja njegovih sunarodnika i u regionu i jasno je, kako je rekao, da je to dio šire akcije protiv naroda kojem on pripada.

- Sve ovo se dešava, a da pritom za 400.000 protjeranih Srba iz Hrvatske i 200.000 protjeranih Srba iz Sarajeva, kao i za neprebrojane hiljade pobijenih Srba u tom ratu nema nikakve pravde, niti su zločinci kažnjeni - navodi se u saopćenju Demokratskog fronta.

Iz DPS-a su saopštenjem za javnost ranije osudili ovu Kovačevićevu izjavu navodeći da se on dokazao kao ostrašćeni borac za ideje historijskog mraka, te da je iznio njegov nemoralan, nečasan, neljudski odnos prema žrtvama najstrašnijeg činjenja koje Balkan pamti.

Neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti

- Kovačević je bez imalo zadrške neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti i kako treba da se brane otvoreno produbljujući i onako prisutnu podijeljenost u društvu. Ponovo se osvjedočio kao zatočenik četničke ideologije onog trenutka kada je u toku pomenute emisije negirao genocid u Srebrenici - stoji u ranijem saopćenju DPS-a.

Crnogorski parlament je sredinom juna 2021. usvojio Rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici, koju su predložile opozicione stranke, a kojom se zabranjuje javno negiranje genocida u Srebrenici i pozivaju državne institucije da provedu istrage i procesuiraju ratne zločine.

Parlament je u isto vrijeme smijenio ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici u kojoj je izrazio sumnju u presude međunarodnih sudova kojima su masakri u Srebrenici 1995. godine počinjeni od strane snaga bosanskih Srba klasifikovani kao genocid.

Više o temi Srebrenica

UPOZNAJ DOMOVINU
Ovo jezero u BiH morate posjetiti
NA VRH

Podijeli članak na