SPREMNI ZA IZBJEGLICE

Rama uporedio Albance s Afganistancima: Prije 30 godina naš narod je bježao od režima Envera Hodže

Evropljani znaju šta je rat samo preko Netflixa, dok je za Albance sve to stvarno, kaže Rama

Rama: Albanci znaju šta je progon. Agencije

Ad. A. / Sunday times

22.8.2021

Albanski premijer Edi Rama uporedio je trenutnu situaciju u Afganistanu sa Albanijom 1990-tih godina, kada su stanovnici te zemlje bježali od režima Envera Hodže.

-Albanci su prije 30 godina bili Afganistanci - rekao je Rama u intervjuu za „Sunday Times“.

Istakao je da je za Albance situacija u Afganistanu potpuno jasna.

-Evropljani znaju šta je rat samo preko Netflixa, dok je za Albance sve to stvarno. Bili smo Afganistanci prijhe tri decenije kada smo bježali iz sopstvenog pakla - rekao je on, prenosi albanski portal „Panorama“.

Naveo je da su, za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja, "za Albance sukobi, glad i raseljavanje, iskustva zabilježena u sjećanju".

Dodao da su decenijama, pod vlašću diktatora Envera Hodže Albanci bili izloženi brutalnoj represiji i da je ta zemlja postala najsiromašnija i najizolovanija u Evropi.

Objasnio je da je pet godina nakon Hodžine smrti, 1990. godine, pao komunistički režim i da su tada u Albaniji počeli nemiri i nasilja.

-Afganistanci su sada Albanci od prije 30 godina i treba da budemo uz njih kao što su drugi bili uz nas - zaključio je Rama.

Albanija je među zemljama koje su prve odgovorile na zahtjev da prime izbjeglice iz Afganistana, a prvi avion sa oko 300 ljudi očekuje se da sleti u tu zemlju ove nedjelje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.