SLOVENIJA

Opozicija proziva Janšu zbog moguće korupcije na terenima za golf

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu javnih finansija zatražilo da se od državnog povjerenstva za borbu protiv korupcije zatraže podaci o slučaju

Janša: Negirao umješanost u korupciju. Agencije

Ad. A. / Fena

26.8.2021

Slovenska opozicija osumnjičila je premijera Janeza Janšu, inače strastvenog igrača golfa, da je kao predsjednik vlade možda pogodovao poslovnim ljudima s kojima se družio na golf terenima, što on odlučno negira.

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu javnih finansija, u kojemu većinu ima opozicija, u četvrtak je zatražilo da se od državnog povjerenstva za borbu protiv korupcije zatraže podaci je li premijer Janša tom tijelu prijavio "lobističke kontakte" i mogući sukob interesa na svojim druženjima s dva velika dobavljača medicinske opreme.


Kompromitirajuća fotografija

Priča je krenula prije mjesec dana kad je oporbi blizak portal "Necenzurirano.si" objavio fotografiju snimljenu uz golf igralište na Mauriciusu, na kojoj se u sportskoj opremi uz ostale igrače vidi i Janša u društvu Bože Dimnika i Andreja Marčiča.

Prvi je poznata osoba i znani politički lobist, a obogatio se i uvozom medicinske opreme i pomagala. Marčič je pak preko niza svojih poduzeća do sada u poslovanju s državnim firmama ostvario promet od preko sto miliona eura.

Nedavno je jedna njegova firma obnovila računarski centar sekretarijata slovenske vlade, za što oporba sumnja da da se radilo o "namještenom" poslu. Zanimljiva je i pikanterija da je Marčič do nedavno bio oženjen kćerkom još jednog političara, nekadašnjeg ministra u raznim vladama Karla Erjavca, te otac Erjavčeva unuka.

Marčič se nije odazvao na poziv povjerenstva da svjedoči o svom poznanstvu s političarima, ali je u opširnom pismu zastupnicima naveo da se sa sadašnjim predsjednikom vlade na Mauricijusu susreo slučajno i da to nisu planirali.



Tražiti odgovore

Drukčije na cijelu stvar gleda opozicija koja pred "vruću" političku jesen namjerava interpelirati više ministara u Janšinoj vladi.

-Rađaju se mnoga pitanja koja traže odgovor jer je u zemlji već niz godina mnogo korupcijskih događaja koji ostaju bez epiloga, pa se čini da je političarima dopušteno sve - kazao je nakon sjedniice povjerenstva njegov član i zastupnik Robert Pavšič iz Liste Marjana Šareca (LMŠ), te naglasio da će na idućoj sjednici odgovore tražiti i od Janše.

Kako prenose mediji bliski slovenskom premijeru, on ne negira da je više puta ljetovao na Mauricijusu i igrao golf, ali tvrdi da nikad tamo nije ljetovao kad je bio predsjednik vlade, te da je slika koju su nedavno objavili "žuti" portali stara, snimljena prije 15-ak godina, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.