ZAPLJENA U CRNOJ GORI

Inspektori pratili pošiljku: Kokain je Krstovićima dopremljen brodom “Charlotte”

Brod na kojem je bila droga u barsku luku uplovio je 24. avgusta

L. S. / Vijesti.me

28.8.2021

Vrijednost zaplijenjene droge veća od 100 miliona eura - Avaz
Skener pokazao da u nekoliko redova paketa nisu banane - Avaz
Privođenje Budimira Krstovića - Avaz
Privođenje Marine Krstović - Avaz
Kamion kojim je droga prevezena, zajedno s bananana - Avaz
+2

Kontejner s bananama u kojem je bio kokain vrijedan oko stotinu miliona eura u barsku luku stigao je 24. avgusta, tri sata poslije ponoći, brodom “MSC Charlotte” koji je prethodno svraćao u luku Kopar.

“MSC Charlotte” je mali - fider brod, koji iz italijanske luke Đoja Tauro preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem.


Negirali umiješanost u šverc droge

Kada je pod zastavom Liberije uplovio u Bar, crnogorski policajci i carinici već su imali operativnu informaciju da u paketima banana nije samo voće, ali su ovog puta odlučili da teret prate do kraja.

Teretnjak u kojem su smještene banane odveo ih je do zetskog sela Mojanovići gdje su 26. avgusta uvečer uhapšeni otac i kćerka Krstović - Budimir (66) i Marina (27), u čijem magacinu su istovareni banane i kokain.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Oboje su pred policijom negirali umiješanost u šverc kokaina. Nakon saslušanja u VDT-u Krstovićima je određeno zadržavanje do 72 sata. Za ostalim osumnjičenim policija traga.

U akciji koja je rezultirala historijskom zapljenom kokaina učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra bezbjednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

Sagovornik “Vijesti” uključen u istragu ispričao je da su inspektori SBPK s kolegama iz Uprave prihoda i carina podijelili operativna saznanja dobivena putem međunarodnih izvora - da će u Luku Bar stići kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina i da su nakon toga zajedno napravili strategiju.


Zaplijenjeni kokain. Uprava prihoda i carina Crne Gore

Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih “zažmurili”, iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nisu banane, a sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Pošiljka je “propuštena” i prilikom skeniranja u Podgorici, a carinici u dogovoru s policijom nijesu detaljno pregledali i istovarili robu smještenu u hladnjači registarskih oznaka PG-353GA.

Šverceri su upali u zamku - vozač kamiona drogu je odvezao u magacin Krstovića, u zetskom selu Mojanovići, gdje je i oduzeta.

Iz Uprave policije juče su saopštili da je u toj akciji, kodnog naziva “187” zaplijenjeno 1.205 pakovanja kokaina, ukupne težine preko tone.

Portparolka Višeg tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica kazala je “Vijestima” da je zaplijenjeno 1.400 kilograma kokaina.

Prema podacima iz istrage, krijumčari droge kilogram kokaina “na veliko” prodaju oko 30.000 eura, a na ulici dostiže vrijednost do 100.000 eura po kilogramu, u zavisnosti od čistoće.


Ko je spakovao skupocijeni bijeli prah s bananama

Ovom zapljenom policija je narko-tržište ostavila bez zarade veće od stotinu miliona eura.

Inspektori u saradnji s međunarodnim partnerima utvrđuju gdje je kokain utovaren i ko je naručiocima iz Crne Gore spakovao skupocijeni bijeli prah s bananama.

Budimir Krstović, u čijem magacinu je zaplijenjena droga, decenijama je u poslu uvoza južnog voća. Njegova firma “San Francisco”, koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. godine je u stečaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.