PRUŽILI POMOĆ

Prva grupa Afganistanaca stigla na Kosovo

Prevezeni su avionom američkog vazduhoplovstva

Afganistanci će biti smješteni u vojnoj bazi „Bondstil“. U.S. Air Force

A. Ka.

29.8.2021

Prva grupa državljana Afganistana, blizu 100 ljudi, koja je napustila svoju zemlju nakon što su Talibani preuzeli kontrolu, doputovala je na Kosovo.

Prevezeni su avionom američkog vazduhoplovstva. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i američki ambasador u Prištini Philip Kosnett stigli su na međunarodni aerodrom „Adem Jašari“ kako bi dočekali državljane Afganistana, prenosi KoSSev.

Afganistanci će, prema izvorima iz Predsjedništva Kosova, biti smješteni u vojnoj bazi „Bondstil“ koja se nalazi u Uroševcu.

Na aerodromu „Adem Jašari“ viđeno je i nekoliko autobusa Kosovskih bezbjednosnih snaga koji će prevoziti Afganistance. Vlada Kosova je rekla da će privremeno primiti blizu 2.000 Afganistanaca, koji su radili sa snagama SAD-a i NATO-a ili sa stranim organizacijama.

Kosovske vlasti saopćile su da će prema zakonu Afganistancima biti ponuđeno privremeno sklonište do godinu dana.

Blizu 500 Afganistanaca koji su pobjegli iz Kabula već su stigli u Albaniju. Albanija je saopćila da može da primi do 4.000 Afganistanaca.

Sjedinjene Države i druge zemlje također pojačavaju napore da evakuišu afganistanske građane i njihove državljane sa aerodroma u Kabulu. Kako se približava rok NATO-a za povlačenje trupa iz Afganistana 31. avgusta, nekoliko država NATO-a, uključujući Francusku, objavile su da su misije evakuacije završene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.