ŠTA NAS ČEKA

Treća doza uslov za putovanja: Neke zemlje već ograničavaju rok trajanja vakcine

Čak ni najugledniji imunolozi ne mogu sa sigurnošću da kažu koliki je rok trajanja zaštite od virusa nakon sprovedene imunizacije

Očekuju se nova pravila. Ilustracija

A. Ka. / Telegraf.rs

30.8.2021

Treća ili “buster” doza vakcine protiv korone ne samo što će ojačati imunitet građana, već bi u bližoj budućnosti mogla da bude i svojevrsna viza za putovanja, piše Telegraf.rs.

I do sada smo, manje-više, ukoliko smo vakcinisani sa dvije doze skoro svih vakcina, mogli da putujemo u mnoge zemlje, ali iz više izvora stižu najave da bi treća doza već na jesen, ili najkasnije na zimu, mogla da bude ključni uslov za putovanja bez karantina.

Ograničili trajanje potvrde

Pojedine države su, naime, već ograničile trajanje potvrde o vakcinaciji. Ako planirate na primjer da idete u Hrvatsku ili Austriju, dvije zemlje koje Srbijanci veoma često posjećuju, morate da imate na umu da i jedni i drugi imaju specifičan uslov, a to je da se potvrda o vakcinaciji priznaje samo ako od davanja druge doze nije prošlo više od devet mjeseci.

Dakle, građani koji su prvi revakcinisani početkom februara, već prvih dana novembra neće biti u prilici da putuju u Austriju ili Hrvatsku sa potvrdom o vakcinaciji, već će im za to biti neophodan PCR test. Ili - potvrda o trećoj, odnosno “buster” dozi.

Austrija i Hrvatska nisu usamljeni slučajevi, pa je tako Katar na svojevrstan način uveo rok važnosti vakcine i dozvoljava ulazak u zemlju onima koji su primili drugu dozu u posljednjih godinu dana.

U svim ovim slučajevima razlog je jasan - čak ni najugledniji imunolozi ne mogu sa sigurnošću da kažu koliki je rok trajanja zaštite od virusa nakon sprovedene imunizacije. Također, nije poznato ni koliko traje imunitet onih koji su preležali koronu, zbog čega se treća doza smatra poželjnim pojačanjem.

Među onima koji nagovještavaju da je sasvim izvjesno da mnoge zemlje neće prihvatiti goste koji su posljednju dozu primili prije, recimo godinu dana, već će zahtjevati dodatnu potvrdu ili vakcinu je i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA).

Naime, na pitanje da li se očekuje da treća doza vakcine bude dodatni uslov za prelazak granice i ulaz u pojedine zemlje, Aleksandar Seničić, direktor JUTA, izjavio je “da očekuje da zemlje prihvate treću dozu i odluče da je uvrste kao jednu od olakšavajućih okolnosti za ulazak u te države”.

U izjavi za „Blic“ Seničić kaže da se za sada ne zna mnogo o tome, ali da se pretpostavlja da će svi oni koji prime treću dozu imati prednost kod putovanja i boravka u pojedinim zemljama.


Čeka se zvaničan stav WHO

- Čeka se zvaničan stav Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao i Evropske komisije u vezi preporuka. Postoje zemlje koje su oročile rok od druge doze na 210 dana od dana primanja. Ali, generalno još uvijek nema nikakvih konačnih odluka. Sve ide u tom pravcu da će oni koji su vakcinisani imati privilegije i za putovanja u odnosu na nevakcinisane građane. Očigledno je to trend koji podržavaju mnoge zemlje – kaže Seničić.

Prema spekulacijama britanskih medija, tamošnja vlada razmatra mogućnost da treća doza bude bude uslov za putovanje u inostranstvo. To bi značilo da oni koji imaju dvije vakcine idu u karantin po povratku iz inostranstva u domovinu, dok “buster” obezbjeđuje povratak bez uslova. Na drugoj strani, Saudijska Arabija je odlučila da dopusti ulazak u zemlju vakcinisanim putnicima koji su nakon prve dvije doze “sinofarma” ili “sputnjika” primili treću neke od vakcine koje su priznate kod njih - “pfizera”, “moderne”, “astra-zeneke” ili “džonson&džonson”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.