SLETJELI U SKOPLJE

U Sjevernu Makedoniju stigla prva grupa evakuisanih Afganistanaca

Afganistanski državljani sletjeli su na međunarodni aerodrom u Skoplju, gdje ih je dočekao ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani

Pornašli spas u Skoplju. Anadolija

Ad. A. / Anadolija

31.8.2021

Prva grupa od 149 afganistanskih državljana stigla je u ponedjeljak navečer u glavni grad Sjeverne Makedonije, Skoplje, prenosi Anadolija.

Afganistanski državljani sletjeli su na međunarodni aerodrom u Skoplju, gdje ih je dočekao ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, koji je istakao da se njegova država solidariše s onima kojima je pomoć najpotrebnija.

-Stigla je prva grupa od 149 građana iz Afganistana za koje je država izrazila spremnost da osigura privremeni smještaj. To su ljudi zaposleni u međunarodnim organizacijama i partnerskim međunarodnim organizacijama s kojima smo mi i naši saveznici radili u ovih 20 godina u Afganistanu - rekao je Osmani nakon dočeka afganistanskih državljana na aerodromu.

Istakao je da su vlasti u Sjevernoj Makedonije odlučile priteći u pomoć muškarcima, ženama i njihovoj djeci kako bi ih sklonili od opasnosti, dok ne stignu do svog konačnog odredišta.

Dodao je da organizacije u kojima su radili brinu o afganistanskim građanima, o njihovom stanovanju i logistici i pokrivaju sve troškove.

Narednih dana, kako je rekao Osmani, obradiće se njihove prijave, kao i zahtjevi za konačna odredišta.

Istakao je da je Sjeverna Makedonija pristala primiti 750 državljana Afganistana, evakuisanih nakon što su talibani 15. augusta zauzeli glavni grad Kabul.

Do sada je stotine afganistanskih državljana stiglo u Albaniju i na Kosovo. Većina njih je u tranzitu i planira put nastaviti za Sjedinjene Američke Države.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.