ISTRAŽIVANJE

Otkriveno malo atmosfersko taloženje metala u Jadranu

Istaknuto je da atmosfersko taloženje može biti posebno važno za oligotrofne vode, koje su siromašne hranjivim solima, kao što je to područje srednjeg Jadrana

Jadransko more. Ilustracija

A. Ka.

31.8.2021

Prvi rezultati istraživanja naučnika IRB-a i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada o atmosferskom taloženju metala u tragovima na površinske vode srednjeg Jadrana pokazuju niske koncentracije metala, koje treba stalno nadzirati zbog utjecaja na atmosferu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u radu Atmospheric Deposition of Biologically Relevant Trace Metals in the Eastern Adriatic Coastal Area, a istraživanje je provedeno u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost IP-2018-01-3105 BiREADI - Biohemijski odgovori površinskog sloja oligotrofnog područja Jadranskog mora na atmosfersko taloženje, voditeljice dr. sc. Sanje Frka Milosavljević, priopćio je u utorak IRB.

Istaknuto je da atmosfersko taloženje može biti posebno važno za oligotrofne vode, koje su siromašne hranjivim solima, kao što je to područje srednjeg Jadrana.

Atmosferski prijenos često je i dominantan put kojim se prirodne i antropogene tvari prenose s kopna na morsko područje, a, kako je navedeno, jednom uneseni putem procesa suhog i mokrog taloženja, atmosferske lebdeće čestice ili aerosoli postaju vanjski izvor hranjivih, ali i toksičnih tvari za vodene ekosustave.

Podsjeća se na to da je obalno područje Jadranskoga mora pod konstantnim utjecajem antropogenih aerosola urbanih i industrijskih dijelova kontinentalne Evrope, kao i donosa saharske prašine, posebno u proljeće i ljeto. Područje je i vrlo visokog rizika od otvorenih požara, koji predstavljaju izvor emisija aerosola, čiji utjecaj na površinske vodene sustave do danas nije istražen.

Procjenjuje se da bi kompleksna međudjelovanja biologije i hemije površinskih voda, atmosferske hemije i klime mogla postati još važnija u budućnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.