POMAGALI RATNOM ZLOČINCU

Sud u Hagu traži hapšenje Šešeljevih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića

Hag ih tereti za nepoštovanje suda, odnosno zastrašivanja svjedoka tokom procesa protiv predsjednika Srpske radikalne stranke i ratnog zločinca Vojislava Šešelja

A. J. / Srna

3.9.2021

Vjerica Radeta i Petar Jojić. Arhiv

Sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu Liju Daćun ponovo je naredio raspisivanje naloga za hapšenje dvoje radikala - Vjerice Radete i Petra Jojića, koje Hag tereti za nepoštovanje suda, odnosno zastrašivanja svjedoka tokom procesa protiv predsjednika Srpske radikalne stranke i ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Ova odluka je uslijedila pošto je sudija usvojio zahtjev Haškog tužilaštva da, s ciljem očuvanja dokaza, budu uzeti posebni iskazi od svjedoka na sjednici suda u postupku koji treba da uslijedi, s obzirom na to da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.

U odluci koja je danas objavljena, sudija je naveo da je u okolnostima ovog predmeta očuvanje dokaza posebnim iskazom u interesu pravde i da je očuvanje dokaza tužilaštva opravdano u sadašnjim okolnostima, objavio je Tanjug.

U skladu sa pravilima o uzimanju "posebnog iskaza", sudija je ukazao da je pravilima Mehanizma propisano da se izda javno saopćenje u vezi sa ovom odlukom, kao i nalog za hapšenje optuženih.

Srbija smatra da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića, kako je to prije više godina utvrdio Viši sud u Beogradu, jer pred Mehanizmom ne bi odgovarali za ratne zločine, već za djelo koje nije propisano Zakonom o saradnji sa sudom u Hagu.

Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gdje će biti suđeno Radeti i Jojiću, prvo 2019, a zatim i 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svjedoke.

Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji.

U junu 2018. godine turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015. godine, ali se tužilaštvo žalilo i ta je odluka ukinuta.

Sudiji Akaju Vijeće sigurnosti UN-a nije produžilo mandat u Mehanizmu, a na njegovo mjesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Daćin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.