OGLASILI SE

Matica crnogorska: Samo u srpskom svijetu tamjan i suzavac idu zajedno

Svetkovina intronizacije u hrišćanskom svijetu uvijek je povod za radost i slavlje, osim danas u Crnoj Gori. Ovdje se to događa uz policijsku silu i bahato kršenje ljudskih prava

Matica crnogorska: Dopremili su ga helikopterom. Ilustracija

E. T.

5.9.2021

Matica crnogorska oglasila se povodom današnjih dešavanja na Cetinju.

- Ustoličenje Joanikija Mićovića 5. septembra obavljeno je uz upotrebu brutalne i neodgovarajuće sile od strane policije Crne Gore nad građanima koji su učestvovali na mirnom i demokratskom protestu.

Cijeli dan je naša prijestonica bila prekrivena oblacima suzavca i drugih hemijskih sredstava, a njeni stanovnici izloženi grubom uskraćivanju svojih građanskih i ljudskih prava, samo s jednim ciljem – da bi vlast bez obzira na cijenu dokazala podaničku vjernost Crkvi Srbije i Beogradu, koji su ih i doveli na položaje.

Svetkovina intronizacije u hrišćanskom svijetu uvijek je povod za radost i slavlje, osim danas u Crnoj Gori. Ovdje se to događa uz policijsku silu i bahato kršenje ljudskih prava. Ali Srbija ga je izabrala, ona ga je i ustoličila jedinim načinom kako umije: nasiljem i bahatošću. Samo u „srpskom svetu“ tamjan i suzavac idu zajedno.

I čega je to na kraju Joanikije postao „dostojan“? Trona svetoga Petra sigurno nije! , uz jako policijsko obezbjeđenje, u manastiru su ga dočekali operativci tajnih policija, svetkovina je obavljena bez radosti, sa zebnjom na licima učesnika koju su zabilježile odabrane televizijske kamere... Ništa dostojanstvenog u tome nema. Samo inat koji je prevagnuo nad pameću, i zakon koji se pretvorio u ogoljeno nasilje, što će izazvati dugoročne i ozbiljne posljedice po građanski mir i stabilnost u Crnoj Gori - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.