PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

Dačić optužuje Čanka: Na Cetinje nije išao kao navijač, nego je za to dobio pare

On je naveo i da nije tražio od srpskih vlasti da uhapse Čanka već da to urade vlasti u Podgorici zbog kako je rekao, „rušenja ustavnog poretka Crne Gore“

Ivica Dačić optužuje Nenada Čanka. Avaz

E. T. / Prva

6.9.2021

Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije optužio je lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka da je otišao na Cetinje u vrijeme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija "s namjerom da podstiče sukobe i nasilje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi" te "da je za to dobio pare od crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića".

- Nije on tamo došao kao navijač, već da podstiče nasilje prema SPC. Šta on podržava, da treba da se zabrani mitropolitu i patrijarhu da dođu u manastir na Cetinju? On kao i Milo Đukanović, može da preživi samo na incidentima. Čanak je sramota za srpski narod, dobro da se nije prihvatio nekih rekvizita kad je bio na Cetinju - rekao je Dačić za Prvu televiziju.

On je naveo i da nije tražio od srpskih vlasti da uhapse Čanka već da to urade vlasti u Podgorici zbog kako je rekao, „rušenja ustavnog poretka Crne Gore“.

- Čanak je opasnost za Crnu Goru, šta traži on tamo? Sjećate se koliko su Srba vratili sa granice, a on je tamo otišao s namjerom da podstiče sukobe. Zato sam rekao da bi bilo dobro da su i njega stavili na spisak ljudi koji su nepoželjni u Crnoj Gori - rekao je predsjednik Skupštine Srbije.

Plaše crnogorski narod nekakvom remetilačkom ulogom Srbije

Govoreći o incidentima povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, Dačić je ocijenio da je riječ o „plašenju crnogorskom naroda i građana Crne Gore nekom remetilačkom ulogom Srbije“.

- U normalno vrijeme ustoličenje mitropolita ili vladika bilo bi radostan dan - rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija ima dobre odnose sa Crnom Gorom i da je s njom u bratstvu i zajedništvu.

Dačić je poručio i da vladajuća većina u Crnoj Gori treba da shvati koga ima za protivnika.

Mitropolit Joanikije ustoličen je juče u Cetinjskom manastiru, gdje je sa patrijarhom Porfirijem došao helikopterom pošto su demonstranti prethodno blokirali prilaze gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.