PREMIJER CRNE GORE

Krivokapić: Nema pobjednika, ni poraženih

Krivokapić je istakao i da je država pokazala stabilnost, te da se pokazalo da nema te politike koja je za građane bitnija od politike mira

Zdravko Krivokapić: Obratio se javnosti. Agencije

Ad. A. / Danas.rs

7.9.2021

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju bio je povod „određenim strukturama“ da destabilizuju Crnu Goru, uvedu nered, haos i nepoštovanje Ustava i zakona, kazao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i dodao da su to „oni koji pokušavaju od 30. avgusta da prekroje rezultate izborne volje građana“, prenosi Danas.

Krivokapić je istakao i da je država pokazala stabilnost, te da se pokazalo da nema te politike koja je za građane bitnija od politike mira, kazao je premijer u prvom uživo obraćanju javnosti poslije nereda na Cetinju gdje je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski.


Nema podjela

-Upravo to je ono što je najveća pobjeda svih nas. Nema ni pobjednika, ni poraženih. Dobili su svi građani, jer su pokazali da su dostojanstveni. Da mogu u najtežim trenucima izdrže ono što su njihovi preci izdržavali u još težim okolnostima i da smo napravili jedan iskorak ka pomirenju. I da u Crnoj Gori više nema podjela po nacionalnoj, vjerskoj, historijskoj i ideološkoj pripadnosti - kazao je Krivokapić.

U narednih sedam dana znat će se ko je šta radio ili nije radio, a trebalo je.

Odgovarajući na pitanja, premijer je negirao učeše bilo koga sa strane u organizaciji događaja, a na pitanje ko je komandovao dešavanjima na Cetinju – on ili direktor Uprave policije Zoran Brđanin, rekao je da se prelomni trenutak desio u 4.30 sati ujutro kada je rekao da ide na Cetinje.

-Ne interesuje me ko će da me štiti. Moj život ne vrijedi ni pare ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat. Rekao sam ja idem u helikopter, idem na Cetinje i bit ću sa patrijarhom i mitropolitom. Tek tada je dio Uprave policije ili pošteno rečeno jedinstveno se pokazalo djelovanje komandnog sistema, krenuo komandni proces koji je trajao negde do 11 sati ujutro - pojasnio je on.

Tada je komandi sistem prepušten profesionalcima.


Ko treba da bude komandant

-Ko treba da bude komandant? Onaj ko je profesionalac. Do tada nije postojao nijedan scenario koji je obećavao bilo kakvu nadu da se može nešto promijeniti. Da li je bilo ideja, bilo je ideja, ali mi živimo u periodu kada treba da pokažemo da nasilje ne treba da dominira nad mudrošću. Svi su željeli da vide silu i da se na silu odgovori adekvatno. To se nije desilo i propali su planovi onih stratega koji su Crnu Goru 30 godina doveli u ovakvo stanje - objasnio je Krivokapić.

Crna Gora se nalazila u vrlo delikatnoj i kompleksnoj situaciji, dodao je on.

-To je nešto što su svi građani mogli da vide i bila je prirodna njihova strepnja kako će se to završiti. Kao što danas možemo da svjedočimo, vidite da nije ovaj događaj bio toliko značajan sa stanovišta ustoličenja mitropolita Joanikija – kaže Krivokapić.

Kako prenosi Radio-televizija Crne Gore, Krivokapić je istakao da je zahvaljujući, prije svega odlučnoj akciji Uprave policije, svih policajaca i angažovanog dijela Vojske Crne Gore, sve proteklo, „što je najvažnije, bez bilo ikakvih povrijeda“, iako su bezbjedonosne službe događaj tretirale kao visoko-rizičan sa mogućim nesagledivim posljedicama.

-Neko je namjerno pravio takvu situaciju. Vršio medijsko spinovanje, omogućavao preko društvenih mreža, a čak najverovatnije i preko određenih rezervnih platformi koji postoje u Crnoj Gori. Takve softvere mogu da imaju samo legitimne službe bezbjednosti - istakao je Krivokapić.

Krivokapić se zahvalio svim građanima Crne Gore, koji su, kako kaže, napokon pokazali da je Crna Gora ono što je oduvijek bila – slobodarska, demokratska i što je najvažnije, uzdržana od bilo kakvih sukoba.


„Niko neće biti pošteđen“

Premijer Crne Gore rekao je da će se u narednih sedam dana analizirati situacija oko dešavanja na Cetinju i poručio da „niko neće biti pošteđen“.

On je na konferenciji za novinare rekao da će „svi oni koji su se ogriješili na bilo koji način snositi odgovornost“.

-U komandnom dijelu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbjedio ili nije obezbjedio, uradio ili ne, djelovao ili ne i to će u sljedećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti - poručio je premijer Crne Gore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.