MEĐUNARODNE MISIJE

Nevakcinisani slovenski vojnici žale se na diskriminaciju

U presudi pravobranitelja se navodi da necijepljenost iz osobnog uvjerenja nije razlog zbog koje se neko može diskriminirati

Ad. A. / Hina

Nevakcinisani vojnici ne idu van države

Foto: Agencije


Slovensko ministarstvo obrane nije diskriminiralo vojnike koji ne mogu iću u međunarodne misije jer se nisu cijepili protiv koronavirusa, objavio je u ponedjeljak pravobranitelj.

Odluka ministarstva stupila je na snagu krajem srpnja i cilj joj je da se poveća udio cijepljenih u vojsci koji bi tako poslužili kao primjer ostalim građanima.

Na tu se odluku žalio vojnički sindikat, navodeći da se vojnici, koji se nisu cijepili iz osobnog uvjerenja, diskriminiraju u odnosu na cijepljene kolege.

No, u presudi pravobranitelja se navodi da necijepljenost iz osobnog uvjerenja nije razlog zbog koje se neko može diskriminirati, odnosno da osobno uverenja nije "lična odrednica" diskriminiranog kao što su spol, boja kože kože, nacionalnost, jezik, vjera, invalidnost, starost, spolna orijentacija i slično.

Necijepljeni vojnici se žale da ih se zbog toga ne upućuje u međunarodne misije za koje se dobiva veća plaća i da dobivaju manje zadataka zbog čega će sporije napredovati i dobiti slabije ocjene, prenosi Hina.

Više o:

Slovenija Vojska
NA VRH

Podijeli članak na