REGION

Hoće li Kosovo ući u Vijeće Evrope uprkos upozorenju Vašingtona

Stejt department traži od Кosova i Beograda da nastave da se pridržavaju stavke Vašingtonskog sporazuma koji je istekao 4. septembra

Kako će se sada ponašati Priština. Ilsutracija

Kosovo Online

7.9.2021

Priština „puca“ na članstvo u Savjet Evrope ne mareći za upozorenje Amerike da se, poštujući Vašingtonski sporazum, uzdrži od aktivnog traženja prijema u međunarodne organizacije, prenosi Sputnjik.

Stejt department traži od Кosova i Beograda da nastave da se pridržavaju stavke Vašingtonskog sporazuma koji je istekao 4. septembra koja podrazumijeva da se Priština uzdrži od apliciranja za članstvo u međunarodnim organizacijama i ne lobira za nova priznanja Кosova, a Beograd od kampanje za povlačenja priznanja Кosova, prenosi portal Kosovo Online.


Priština od početka krši Vašingtonski sporazum

Milovan Drecun, predsjednik skupštinskog Odbora za Кosovo i Metohiju, objašnjava da je ovakav zahtjev nastao zbog činjenice da bi se prekidom moratorijuma usporilo, odnosno, onemogućilo postizanja rješenja oko tehničkih pitanja.

- To znači, onemogućilo bi se postizanje nekog dogovora u dijalogu. Malo je nejasna situacija oko Vašingtonskog sporazuma u Prištini, jer je Aljbin Кurti izjavio da je to protivustavni sporazum, da ga neće poštovati, ali vidimo da su se ipak nekih tačaka pridržavali. Mada su posljednjih mjeseci počeli namjerno da krše moratorijum sprovodeći kampanju i aktivnosti na međunarodnom planu da dobiju podršku za nova priznanja ili za šansu za članstvo u nekim organizacijama - kaže Drecun.

On podsjeća da je Priština pozivala članice Evropske unije koje nisu priznale Кosovo da to urade, što je evidentno kršenje sporazuma iz Vašingtona.

- Doduše, nisu postigli nikakva rezultat tada, a sada ćemo vidjeti kako će se Priština ponašati poslije ovog stava Stejt departmenta. Vašington je bio jasan da očekuje da se moratorijum nastavi, ali iz Prištine još nema zvaničnih reakcija - napominje Drecun.

On je uvjeren da će se u trenutku kada Priština krene da radi nešto konkretnije na ovom planu, aktivirati i srpska diplomatija.

- Ako oni direktno krenu da krše sporazum i apliciraju, recimo za prijem u neku međunarodnu organizaciju, onda su i nama odriješene ruke da krenemo sa otpriznavanjima i naravno sa pokušajima da blokiramo njihovo članstvo u organizacijama gdje bi oni htjeli da uđu, i to sa veliki šansama za uspjeh sa naše strane u sprječavanju da uđu u organizacije kao što je Unesko, Interpol, a sa značajnim šansama za uspjeh sa njihove strane da uđu u Savjet Evrope (SE) - naglašava Drecun.


Cilj Prištine je Vijeće Evrope

Drecun kaže da Vašingtonski sporazum ne obavezuje Evropu i da se preklapa u mnogim dijelovima sa dijalogom između Beograda i Prištine, ali da bi za Srbiju bilo neprihvatljivo da se Кosovo bilo gdje pojavi kao država.

Politikolog NVO „Aktiv“ sa Кosova Igor Marković smatra dotle da bi članstvo Кosova u Savjetu Evrope bilo dosta komplikovano, mnogo više, kako kaže, nego potencijalno učlanjivanje u Unesko ili Interpol.

- Pre svega zato što se Savjet Evrope sastoji od 47 zemalja od kojih jedna četvrtina nije priznala Кosovo što bi odužilo proceduru učlanjivanja Кosova u ovu organizaciju - mišljenja je on.

Na pitanje koja bi sve vrata Кosovu otvorilo članstvo u Savjetu Evrope, Marković kaže da bi im bila otvorena vrata svih organizacija koje su povezane sa SE.

- To su neke manje agencije koje se fokusiraju na specifične teme, odnosno djelatnosti. Drugo, ozvaničili bi odnose sa državama koje nisu priznale Кosovo u tom smislu što bi u okviru SE kao jedne od najznačajnijih organizacija, članstvo otvorilo vrata da Priština neformalno lobira za priznanje nezavisnog Кosova dok bi, sa druge strane, uspostavila neke nove ekonomske odnose koji ne zavise od forme, to jest od samog čina priznanja - upozorava Marković.

Po njegovom mišljenju, iako je poznato da SE ne voli da ima posla sa zemljama koje su djelimično priznate ili imaju neka krizna žarišta, Beograd bi, ukoliko ima saznanja da Priština planira ovako nešto, trebalo da učini sve da to spriječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.