NAKON REFERENDUMA 1991.

Sjeverna Makedonija obilježava 30 godina neovisnosti

Na referendum 1991. godine izašlo je 72 posto punoljetnih građana, od kojih je 95 posto odgovorilo pozitivno na pitanje: "Da li ste za samostalnu Makedoniju?"

Obljetnica otkako je Sjeverna Makedonija postala neovisna. Ilustracija

Ad. A. / Fena

8.9.2021

U Sjevernoj Makedoniji danas se obilježava 30 godina neovisnosti te države.

U povodu Dana neovisnosti - 8. septembra, vijence su na grobove prvog predsjednika Kire Gligorova i Borisa Trajkovskog, koji je poginuo u avionskoj nesreći u okolini Mostara u BiH, položili predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i izaslanstva Vlade i Sobranja.

Vijence su položili i predstavnici vojske i brojnih državnih instutucija i diplomatskog kora, a Pendarovski je ordenom "8. septembar" odlikovao Stojana Andova, prvog predsjednika višestranačkog parlamenta i zastupnike Sobranja u mandatu od 1990. do 1994.

Središnja proslava obilježavanja 30 godina neovisnosti bit će posvećena povijesnom referendumu 8. rujna 1991. godine, kada su građanke i građani Republike Makedonije potvrdili identitetski i anomski kontinuitet i masovno dali glas za neovisnost države".

Na referendum 1991. godine izašlo je 72 posto punoljetnih građana, od kojih je 95 posto odgovorilo pozitivno na pitanje: "Da li ste za samostalnu Makedoniju?".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.