OBIŠAO IZGORJELU BOLNICU

Pendarovski: Za sada nema indicija da je požar u bolnici podmetnut

Rasvjetljavanje ovakvih slučajeva je test preko kojeg treba da potvrdimo da li stvarno zaslužujemo nezavisnost države - kazao je predsjednik Sjeverne Makedonije

Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije. Facebook

A. Ka.

9.9.2021

Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije, obišao je izgorjelu Covid bolnicu u Tetovu, u kojoj je u požaru stradalo 14 pacijenata.

Pendarovski je novinarima rekao da za sada nema nikakvih indicija da je požar koji je izbio sinoć oko 21.00 sat, podmetnut.

- U ovom momentu nema nikakvih indicija da je ovo napravljeno namjerno, sa ciljem da bude postignut nekakav drugi politički cilj. Bilo je raznih spekulacija, da je požar možda podmetnut i da ima veze sa (jučer obilježenom) 30. godišnjicom (makedonske) nezavisnosti, a to me je jutros u telefonskom razgovoru pitao i predsjednik Slovenije Borut Pahor - rekao je Pendarovski.

Dodao je i to da je “to tako do ovog trenutka” i da će to reći i nadležni javni tužilac.

Na pitanje da li će zatražiti nečiju ostavku zbog požara u covid bolnici, Pendarovski je rekao da će uvijek insistirati na odgovornosti, političkoj ili moralnoj, ali da se moraju sačekati rezultati istrage.

- Rasvjetljavanje ovakvih slučajeva je test preko kojeg treba da potvrdimo da li stvarno zaslužujemo nezavisnost države - kazao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Naveo je da ga je nadležni tužilac obavijestio da će danas formalno završiti uviđaj i da će “u najbržem mogućem roku izaći sa izvještajem”.

- Nakon dobijanja odvojenih izvještaja, izaći će sa zbirnim izvještajem u kojem će se vidjeti šta je razlog požara. I drugo, da li tu ima nekakve ljudske greške - rekao je Pendarovski.

On je rekao i da je došao u Tetovo da izrazi solidarnost sa građanima, najprije sa onima koji su izgubili bližnje, i da na mjestu događaja porazgovara sa nadležnima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.