EVO GDJE JE POČEO

U ovoj kući se rodio najbolji hrvatski fudbaler: Snimljen kako čuva koze

Podno Velebita, blizu kanjona Zrmanje, u kući u zaseoku Modrići pokraj Zatona Obrovačkog 9. septembra 1985. rodio se dječak koji će izrasti u jednog od najboljih

Kuća u kojoj se rodio Luka Modrić. Agencije

E. T. / Index.hr

9.9.2021

Osvojio je četiri Lige prvaka s Real Madridom i srebro na Svjetskom prvenstvu s hrvatskom reprezentacijom. Proglašen je najboljim svjetskim nogometašem 2018. godine, a generalno ga se smatra jednim od najboljih veznjaka, ne samo prošlog desetljeća nego i u cijeloj nogometnoj historiji. 

Priča Luke Modrića započela je prije tačno 36 godina u danas razrušenoj kući koja ima potencijal da postane nova hrvatska turistička atrakcija i dio hrvatske sportsko-kulturne baštine. 


Podno Velebita, blizu kanjona Zrmanje, u kući u zaseoku Modrići pokraj Zatona Obrovačkog 9. septembra 1985. rodio se dječak koji će izrasti u jednog od najboljih, najuspješnijih i najbogatijih hrvatskih sportaša svih vremena, piše Index.

Luka je u toj kući odrastao do početka rata, a kao petogodišnjak je prilikom snimanja dokumentarca o vukovima na Velebitu uhvaćen kamerom kako čuva koze.


Luka Modrić: Veliko ime svjetskog nogometa. Agencije

- Obitelj Modrić bili su pristojni i dobri ljudi. Posjetio sam ih kad god bih odlazio snimati divlje životinje, prirodu i život u planinama. Tako sam snimio i prijatelja i njegovog sina koji su prikupljali stado koza, zatvarajući tor i neke planirane scene za film. Ubrzo nakon 1990. godine rat je uništio njihov dom. Sve se odjednom promijenilo i više ih nisam vidio. Otišli su kao i mnogi ljudi iz tog kraja. I onda sam tek prije samo nekoliko godina dobio informacije o tome tko je mali dječak koji je pomagao ocu u mojoj epizodi. Taj dječak postao je poznati hrvatski nogometni igrač Luka Modrić. Čitao sam kako je ostvario svoj dječački san. Ove snimke nije vidio (snimljene 1989.-1990.) jer su sada prvi put objavljene. Luka Modrić je najranije djetinjstvo proveo u staništu vukova i sve mlađe generacije nakon njega moraju biti ponosne na tu činjenicu - objasnio je svojedobno autor snimki Pavle Balenović.

Kuća je spaljena prve godine rata, sedam dana prije Božića 1991., kada su četnici u divljačkom pohodu u njenoj blizini ubili Lukinog djeda i još šestero starijih ljudi. Kuća je i danas zgarište, ali Lukina popularnost, posebno nakon SP-a u Rusiji, pretvorila ju je u atrakciju jer su je po Velebitu tražili brojni svjetski mediji te navijači, koji su je znali okititi hrvatskim zastavama i šalovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.