PROJEKTI

Nacionalni park "Una" nastavlja istraživanja vukova: Fokus na zaštiti prirode, a posebno velikih zvijeri

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH sufinansira projekt sa 34.600 KM

U toku nastavak prve faze projekta istraživanja vukova. NPU

Piše: A. Č.

29.9.2021

Nacionalni park "Una" u maju je započeo implementaciju naučnoistraživačkog projekta „Divljina i život zvijeri Nacionalnog parka Una - Faza Vuk 2“. Riječ je o nastavku prve faze projekta istraživanja vukova u području Nacionalnog parka “Una” i njegovih kontakt-zona iz 2018. i 2019. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 50.710 KM, od čega Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH sufinansira 34.600 KM, a Nacionalni park “Una” učestvuje vlastitim sredstvima u visini od 16.110 KM.


Praćenje vukova

Nakon više godina praćenja populacije medvjeda, stečenih znanja, iskustava i potrebne opreme, Nacionalni park „Una“ nastavlja istraživanja velikih zvijeri, ovaj put s akcentom na populaciju vuka na našem području.

Cilj svih dosadašnjih projekata i kontinuiranih aktivnosti koje se provode od 2012. godine jeste uspostava mehanizama za dugoročne aktivnosti kojima bi se osigurala zaštita populacija, praćenje i inventarizacija velikih zvijeri u Nacionalnom parku “Una” i USK, kao i način harmonične koegzistencije s ljudima.

Jedan od važnih ciljeva je da se takvi mehanizmi, metode, znanja i iskustva prenesu na ostala područja, institucije u zemlji i pojedince, a kojima je u fokusu interesiranja zaštita prirode, vrsta i staništa, posebno velikih zvijeri.

Fond za zaštitu okoliša. FZO

Projekt traje 12 mjeseci i provodi se pod stručnim voditeljstvom dr. sci. Slavena Reljića s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i voditelja projekta Harisa Hadžihajdarevića iz NP “Una”.

- Kroz dosadašnje projekte nabavili smo opremu potrebnu za provođenje ovakvih projekata (medvjeda i risa), a ovim projektom bismo osigurali ostalu opremu potrebnu za istraživanje i praćenje vukova koja nam nedostaje - rečeno je iz Nacionalnog parka “Una”.

Namjera je i jedan od ciljeva Nacionalnog parka “Una” da se zajedničkim snagama, s ostalim zainteresiranima u BiH, radi na uspostavljanju kontakata i kreiranja zajedničkih projekata sa subjektima iz susjednih zemljama, a u cilju uspostavljanja saradnje i prijavljivanja projekata na dostupne fondove EU koji podržavaju projekte vezane za biodiverzitet i zaštitu prirode na regionalnom nivou.

Zavidno iskustvo

U tom pravcu se planiraju aktivnosti te je nedavno oformljena Regionalna platforma za velike zvijeri za dinarsko područje, a gdje je član Haris Hadžihajdarević iz NP “Una”.

Uskoro će se navršiti 10 godina otkako je Nacionalni park „Una“ započeo s aktivnostima istraživanja velikih zvijeri u Nacionalnom parku “Una” i šire.

- Tokom proteklog vremena naučili smo puno toga od eksperata za velike zvijeri s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i stekli zavidno iskustvo koje povremeno prenosimo i kolegama iz drugih zaštićenih područja, vladinih i nevladinih organizacija i pojedincima koji se interesiraju za velike zvijeri - rečeno je iz Nacionalnog parka „Una“.

Očuvanje biodiverziteta

Uporedo s našim projektom, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu provodi projekt "Istraživanje parazitarnih oboljenja divljači na području FBiH s ciljem očuvanja i unapređenja biodiverziteta", a voditelj projekta je prof. dr. Jasmin Omeragić. I ovaj projekt finansiran je od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.