SJEVERNA MAKEDONIJA

Među 14 nastradalih u bolnici u Tetovu dvoje nisu bili pacijenti

Poslije obdukcije, potvrđeno je da je osam žrtava žene, a šest muškarci, u uzrastu od 29 do 78 godina

Nastradalo 14 osoba. Agencije

A. Ka.

10.9.2021

Među 14 žrtava u požaru u Covid bolnici u Tetovu dvije nisu bile pacijenti, saopćilo je danas Tužilaštvo Sjeverne Makedonije. Kako se navodi, u tom požaru su nastradali i supruga pacijenta i kćerka pacijentkinje i istražuje za razlog njihovog boravka u Covid bolnici, odnosno da li su bili prisutni duže vrijeme ili su ušli za vrijeme požara da izvuku svoju rodbinu.

Državno tužilaštvo ističe da tim od petoro tužilaca (iz tetovskog i skopskog tužilaštva) kontinurano radi na utvrđivanju razloga izbijanja požara u modularnom Covid centru bolnice u Tetovu, u kojem je u srijedu uveče poginulo 14 ljudi.

Urađena obdukcija

Od izvještaja koji su dobijeni od Instituta za sudsku medicine u Skoplju, poslije obdukcije, potvrđeno je da je osam žrtava žene, a šest muškarci, u uzrastu od 29 do 78 godina.

Od njih je 12 bilo hospitalizovano, a dvoje su bili, kako se navodi, “spoljna lica koja nisu bila hospitalizivana – supruga pacijenta i kćerka pacijentkinje”.

Po nalogu Tužilaštva, dodaje se, urađena je i obdukcija “preminule pacijentkinje, koja je nastradala od Covida-19 i za čiji se život medicinski personal borio neposredno prije izbijanja požara”.

- Njeno tijelo je izneseno u trenutku izbijanja požara. Obdukcija po zahtjevu Tužilaštva je urađena zbog tačnog utvrđivanja razloga smrti, pri čemu je konstatovano da smrt nije posljedica požara - navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo je, navodi se, preuzelo mjere za obezbjeđivanje video snimaka od Kliničke bolnice u Tetovu, snimaka u i oko bolnice, okolnih poslovnih objekata, stambenih zgrada, kuća, kao obezbjeđivanje cjelokupnog video materijala koji su objavili pojedinci i snimaka sa društvenih mreža.

Ti snimci se vještače po naredbi Tužilaštva i očekuje se da izvještaji njihovih analiza pomognu u rasvjetljavanju požara u Covid centru tetovske bolnice, ističe se.

Tužioci su saslušali dio svjedoka sa mjesta nesreće i dio ljekarskog personala koji je bio pristan u modularnoj Covid bolnici u noći kad se desio požar. U međuvremenu, dodaje Tužilaštvo, saslušane su i saslušavaju se ostale osobe koje mogu da daju potrebne informacije u vezi preksinoćnjeg požara.


Izdata naredba

Tetovskoj policiji je izadata naredba za oduzimanje cjelokupne dokumentacije u vezi izgradnje modularne bolnice. Ta dokumetacija treba da se oduzme od Bolnice u Tetovu i firme koja je izgradila montažni modularni centar.

Tužilaštvo u Tetovu u saradnji sa skopskim tužilaštvom, navodi se, preduzima neophodne mjere i aktivnosti za provjeru eventualnih propusta odgovornih lica u vezi poštovanja pripisa za zaštitu na radu, a između istalog, i propisa protivpožarne zaštite.

- Imajući u vidu hitnost i karakter tragičnog događaja, u kojem je živote izgubilo 14 osoba, u saradnji sa Direkcijom za zaštitu i spasavanje, policijom, vještacima za elektrotehniku, kao i predstavnicima elektridustrubutivnog preduzeća EVN i njihovim vještacima, preduzimaaju se sve neophodne mjere i aktivnosti da se sprovede brza istraga i utvrde razlozi za ovaj tragičan događaj - navodi Javno tužilaštvo Sjeverne Makedonije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.