JASNE PORUKE

Albin Kurti: Razmjena teritorija je put koji nas vodi u sukobe devedesetih

On je dodao da nezavisnost Kosova ostaje i da će se Kosovo ojačati kao država sa funkcionalnim institucijama

Albin Kurti. Arhiva

H. J. I.

11.9.2021

Premijer Kosova Albin Kurti, izjavio je da razmjena teritorija nije rješenje i da je on nikada ne bih prihvatio, prenosi "Kosovo onlajn". 

- To bi pogoršalo stvari. Ja želim demokratsko i mirno rješenje, a razmjena teritorija je put koji nas vodi u sukobe devedesetih, koji ne bi ostao samo sukob između Kosova i Srbije, već bi se proširio i na Zapadni Balkan - izjavio je. 

On je naveo i da mu se ne sviđa način vođenja politike kada predsjednici ili premijeri "misle da su srednjovekovni monarsi i da teritoriju države smatraju privatnim vlasništvom". 

- Zato se protivim ovom modelu koji pogoršava stvari. Projekat teritorijalne razmjene konačno je propao, ali ideja nije mrtva i veoma je živa u Beogradu, jer sve susjedne zemlje poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije koje nisu integrisane u EU, Beograd nažalost smatra privremenim državama i imitirajući Rusku Federaciju želi da ojača svoje faktore u susjednim zemljama kako bi susjedi postali nefunkcionalni, ali je malo vjerovatno da će se to dogoditi sa Kosovom -  rekao je Kurti.

On je dodao da nezavisnost Kosova ostaje, da će se Kosovo ojačati kao država sa funkcionalnim institucijama, izaći iz ekonomske krize i kretati ka Zapadu, kao i da teži ulasku u NATO i EU.

Dodao je da će se integracija kosovskih Srba dogoditi kroz ekonomiju, pomenuvši Beograd kao prepreku za to, pošto ih "koristi za svoje hegemonističke ciljeve".

Govorio je i o rangiranju svojih prioriteta, rekavši da je ono zasnovano na potrebama građana Kosova, ali i da su odnosi Kosova sa Srbijom važni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.