ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Hrvatima niko nije poklonio prava u BiH, već su ih dobili Dejtonom

Ovakve izjave Džaferovića, ali i nekih drugih političkih aktera u BiH imaju vrlo jasan cilj – zamagliti jasnu činjenicu da se preglasavanje Hrvata kontinuirano događa", kaže Grlić Radman

Grlić Radman: Izborni zakon je pitanje svih pitanja. Arhiva

Ad. A. / Direktno

12.9.2021

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je za portal Direktno kazao koliko bi za Hrvate značila promjena Izbornog zakona i koliko je realno to očekivati?



Promjena Izbornog zakona

-Promjena Izbornog zakona je pitanje svih pitanja za stvarni status Hrvata u BiH, a samim time usudio bih se reći i za funkcioniranje BiH kao funkcionalne i stabilne države. Ovakav Izborni zakon je i stvorio problem konstitutivnosti Hrvata u BiH, a tu bih još jednom podsjetio i da je status konstitutivnog naroda Hrvatima zajamčen samim Ustavom BiH – kaže Grlić Radman.

On u svojoj izjavi dalje tvrdi da je sam optimističan što se tiče promjene Izbornog zakona.

- Vidimo da naši partneri i saveznici na međunarodnoj sceni shvataju kako je to jedini način da BiH napokon postane funkcionalna i stabilna država, a uz to i vjerodostojan kandidat za pristupanje u EU. Dakle, još jednom bih istaknuo, BiH je već stoljećima višenacionalna i multireligijska zemlja koja ima bremenito povijesno nasljeđe, te jedino može funkcionirati kao uređena konsocijacijska demokracija. Naravno, osim pitanja dugogodišnje političke diskriminacije Hrvata, koje je jasno utvrđeno u presudi Ustavnog suda u slučaju Ljubić, promjene Izbornog zakona moraju riješiti i druge diskriminacije koje su utvrđene presudama Europskog suda za ljudska prava - rekao je hrvatski ministar.

On dalje tvrdi da analize u brojnim slučajevima koje su provedene na raznim izbornim razinama od Predsjedništva BiH, Doma Naroda BiH i lokalne samouprave vrlo jasno pokazuju preglasavanje Hrvata od strane brojnijih Bošnjaka.


Demokratski deficiti

-Ovakve izjave Džaferovića, ali i nekih drugih političkih aktera u BiH imaju vrlo jasan cilj – zamagliti jasnu činjenicu da se preglasavanje Hrvata kontinuirano događa", kazao je Gordan Grlić Radman. Naravno, svakom dobronamjernom je jasno zašto je politička struktura BiH ovako konstruirana - a to je da se omogući biranje legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda BiH - dodao je.

Naglasio je da Hrvatska pozdravlja izbor Kristijana Šmita „ali da su uoči njegovog dolaska također ukazali na neke demokratske deficite koji proizlaze iz položaja predstavnika OHR-a“.

-Uz to, prvi dani rada Šmita pokazuju kako razumije stvarni problem BiH koji je nastao zbog organizirane političke diskriminacije Hrvata. Međutim, izgleda kako Džaferović i Komšić smatraju kako je normalno usred Europe 2021. godine politički diskriminirati svoje sugrađane hrvatske nacionalnosti. A o političkom moralu Komšića sam već više puta govorio. Pa nađite samo jedan njegov službeni posjet i susret s Hrvatima u BiH, iako je politički ciljano uzurpirao mjesto njihovog političkog predstavnika – pojasnio je Grlić Radman te je dodao da Hrvatima niko nije poklonio njihova prava već su ih dobili Dejtonom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.