STRATEGIJA IZ 2018.

Plenković: Porast će nam standard kad uvedemo euro

Na sjednici sudjeluje i potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis

Plenković: Olakšanje izvoza. HRT

Ad. A. / HRT

13.9.2021

U nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se 11. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Na sjednici sudjeluje i potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Uvodno se obratio predsjednik vlade Andrej Plenković.

Plenković je rekao kako su strateški projekti vlade ulazak u Šengenski prostor te ulazak u europodručje. Hrvatska je usvojila strategiju za uvođenje eura 2108. godine i od tada sistemno i temeljito radi na provedbi.

-Vrlo smo precizni u pogledu rokova koje smo sami planirali te imamo izvsnu suradnju i podršku Evropske komisije - rekao je Plenković.

Istaknuo je prednosti uvođenja eura.

-Ulaskom u europodručje nestat će valutni rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a sigurni smo da će to imati i efekt na naš kreditni rejting - rekao je Plenković, prenosi HRT:

Dodao je da će to imati utjecaja i na olakšanje hrvatskog izvoza i na dolazak turista.

-Usporedbom kretanja plata i cijena u novim državama članicama iz srednje Evrope od uvođenja eura do danas može se zaključiti da su se bruto plate znatno povećale više od razine cijena. Plate su rasle više i to znači da je životni standard nakon uvođenja eura porastao - rekao je Plenković.

Podsjetio je da je rok za ispunjavanje svih obveza oko uvođenja eura kraj marta 2022. godine te je uvjeren da će sve biti ispunjeno.

Premijer je govorio i o posljedicama potresa i pandemije Covida na ekonimiju, o lanjskom padu BDP-a, kao i o ovogodišnjem oporavku odnosno rastu BDP-a.

-To je dobar signal za naše pripreme za uvođenje eura - rekao je.

Zahvalio je potpredsjedniku EK na podršci Hrvatskoj.

-Hrvatska je već danas visoko eurizirana zemlja i mislim da ćemo biti u potpunosti spremni za uvođenje eura 2023. - rekao je još Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.