TIRANA

Gafovi Edija Rame: Merkel "zaglavljena" u Mercedesu, čudno rukovanje, čudna kravata i "patofne"

Merkel se odmah po dolasku u Tiranu sastala sa Edijem Ramom u Palati brigada ispred koje joj je priređen svečani doček. Rama je sav ponosan čekao gošću, ali nije sve baš "išlo kao podmazano"

Edi Rama i Angela Merkel. AP

D. H. / Telegraf.rs

14.9.2021

Njemačka kancelarka Angela Merkel jutros je napustila Beograd i otišla u Tiranu, na sastanak lidera Zapadnog Balkana.

Merkel se odmah po dolasku u Tiranu sastala sa Edijem Ramom u Palati brigada ispred koje joj je priređen svečani doček. Rama je sav ponosan čekao gošću, ali nije sve baš "išlo kao podmazano".


Naime, "Mercedesu" u kojem su dovezli Merkel su izgleda zablokirala vrata, ili je vozač zaboravio da ih otključa, pa su kamere snimile tjelohranitelja kako se muči da ih otvori.

Kao da već to nije bilo dovoljno neprijatno, uslijedilo je Ramino zbunjeno pozdravljanje sa njemačkom kancelarkom. Rama je, naime, pružio ruku, dok Merkel zbog koronavirusa izbjegava rukovanje već se pozdravlja pesnicom.


Interne usijan zbog gafova u Albaniji. Agencije

Iako je Merkel, još dok je bila fino udaljena od Rame, stisla pesnicu, premijer Albanije je nastavio da drži ispruženu šaku, pa su se na trenutak oboje zbunili, ali su se ipak "ispesničili" na kraju.

- Rama je pružio ruku, a Merkel ga je pozdravila pesnicom, kao da bi da ga podsjeti da je pandemija i dalje tu i da ovakvo ponašanje nije još prihvatljivo. Naravno, ovo je simbolično, ali jasno ističe razliku u pristupu primjeni korona mjera - komentarisali su ljudi na društvenim mrežama.


Ruke u džepovima. Agencije

Rami su zamjerili i što je opet došao ležernije obučen, nego što događaj to nalaže. Istina, premijer Albanije znao je na važnim sastancima u Briselu da se pojavi u patikama, što danas nije bio slučaj. Međutim, neki su mu zamjerili što nije obukao kožne cipele uz odijelo, već je Merkel dočekao u mokasinama, a neki su komentarisali kako im Ramine cipele više liče na patofne.

Neki nisu bili zadovoljni ni izborom kravate.


Merkel i Rama u Tirani. Agencije

Sljedeći "gaf" uslijedio je tokom intoniranja himne. Naime, kancelarka je u Tirani, baš kao i u Beogradu, zbog svog zdravstvenog stanja, presjedila na stolici dok je intonirana himna. Građani joj to nisu zamjerili, ali im nije bilo jasno zašto je i Rama sjedio.

Inače, Rama je danas Angeli Merkel uručio odlikovanje. Na početku sastanka uručio joj je orden "Zvijezda sa velikom vrpcom za javnu zahvalnost".

Nakon tet-a-tet sastanka, Rama je rekao da niko nije učinio više za Zapadni Balkan od kancelarke Merkel i da niko nije razumio region kao ona. Kako je izgledao susret s Ramom pogledajte na linku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.