NOVI PRAZNIK

Vučić pozvao Srbe u Hrvatskoj da sutra izvjese srpske zastave, Pupovac se usprotivio

Pupovac je rekao da Srbi u Hrvatskoj, iznad svega, moraju prvenstveno poštovati zakone države u kojoj žive

Aleksandar Vučić. Agencije

A. Ka.

14.9.2021

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, pozvao je Srbe da sutra, 15. septembra, za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, izvjese srpske zastave.

Pod geslom "Srpstvo je vaskrslo" praznik je zamišljen kao zajednički praznik Srbije i entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, ali Vučić je pozvao da ga obilježe i Srbi iz ostalih "srpskih" zemalja, konkretno, Crne Gore, dijelova Sjeverne Makedonije, Kosova i Hrvatske.

S ovim se nije složio predsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorad Pupovac. Kako prenose hrvatski mediji, on je rekao da Srbi u Hrvatskoj, iznad svega, moraju prvenstveno poštovati zakone države u kojoj žive.

- Svako manifestiranje povezanosti s matičnom zemljom i važnim datumima te manjine treba biti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi. Važno je da se otklone sve zablude. Hrvatska ima pravila o korištenju zastava drugih zemalja. To isto tako vrijedi i za Srbiju. Od velike važnosti je da svi razumijemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone, kao i Hrvati u Srbiji - rekao je Pupovac.

Vlade RS-a i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave bude 15. septembra, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.