KRIZA

Zajednički stav opozicije u Crnoj Gori: Prelazna vlada i vanredni izbori jedino rješenje

Stanje u zemlji je dramatično, navode iz opozicionih stranaka u Crnoj Gori

E. T. / CDM

Sa sastanka opozicionih stranaka

Foto: CDM


Sve što se dešavalo u prethodnim danima, a pogotovo u nedjelju 5. septembra na Cetinju, pokazalo je da Crna Gora ima marionetsku Vladu koja je u potpunosti instrumentalizovana u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa, navodi se u zajedničkom saopćenju opozicionih partija u Crnoj Gori, piše CDM.

- Minuli događaj nije predstavljao vjerski obred već novu stanicu velikodržavne, odnosno velikosrpske ofanzive koja ima za cilj da obezliči Crnu Goru i potre sve njene temeljne vrijednosti. Reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila je usmjerena na zaštitu časti i dostojanstva države. Građanski otpor spriječio je državno poniženje koje je bilo planirano od strane zvaničnog Beograda i aktuelne vlasti - ističe se u saopćenju.

Konstatovano je da aktuelnom Vladom trenutno upravlja “čovjek kod koga ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost”, i koji je spreman da, kako kažu, “po cijenu ljudskih žrtava ispunjava zahtjeve svojih nalogodavaca a sve u cilju stvaranja “srpskog sveta””.

Pozicija u NATO-u dobrano je poljuljana

- Stanje u zemlji je dramatično. Pandemija svakog dana odnosi desetine života, svakog mjeseca je 1.000 i više nezaposlenih, ne zna se ko komanduje službama bezbjednosti, institucije ne funkcionišu, a predsjednik Vlade prijeti građanima kako će se policijska represija od 5. septembra ponavljati. Prvi put nakon 90-tih manjinski narodi se osjećaju ugroženim i kao građani drugog reda, dok se njihovo prisustvo u državnoj upravi svodi na minimum. Crna Gora je od faktora stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa postala gorući problem u regionu i kao takva predmet je sve češćih diskusija u međunarodnim krugovima - ističe se u saopćenju.

Istaknuto je da EU integracioni put stagnira, “na dnu je agende trenutne većine” u kojoj dominantni dio suštinski preferira, kako dodaju “promjenu spoljnopolitičkog kursa države”.

- Naša pozicija u NATO-u dobrano je poljuljana aktivnostima Vlade koje se odnose na curenje podataka, kalkulacije pod pritiskom DF-a oko slanja naše vojske u određene misije i sl. Crna Gora već mjesecima nema ministra pravde, predsjednik Vlade praktično ni sa kim ne komunicira, pokušava da uzurpira nadležnosti bezbjednosnog sektora, dok kapitalnih investicija nema ni u najavi. Svi politički akteri u parlamentarnoj većini nalaze se u međusobnim svađama. Dok Demokratski front i dalje bojkotuje parlament, čime je u potpunosti blokiran zakonodavni postupak, URA prijeti obaranjem Vlade. Sve gore navedeno samo je dio haotičnog stanja u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, a koje predstavlja najveću krizu od uvođenja višestranačja - naglašeno je u saopštenju.

Prema njihovoj ocjeni, Crna Gora se nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevjekovne i savremene države.

Zbog svega navedenog, kako dodaju, sve parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg djelovanja koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmjerena ka punopravnom članstvu u EU.

Formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata

- Dešavanja u Crnoj Gori odavno su prerasla političke razlike ili partijske interese. Stoga, cijenimo potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi – svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji dijeli vrijednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore ima obavezu da ustane i usprotivi se naletu fašizma i velikodržavne politike pod kojim se naša zemlja nalazi i odbrani svoje pravo na odlučivanje o sopstvenoj budućnosti - pojašnjava se u saopćenju.

Kao izlaz iz trenutne situacije u kojoj se nalazi crnogorsko društvo vide u održavanju vanrednih parlamentarsnih izbora.

- Izlaz iz nezapamćene krize je formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora na kojima bismo odbranili sve one vrijednosti koje su osnov savremene Crne Gore. Za multietničku, multikonfesionalnu, građansku, antifašističku, evropsku i suverenu Crnu Goru koja je orjentisana sebi i svojim ciljevima, koja poštuje tuđe ali ne da na sebe i svoju časnu tradiciju i svijetlu budućnost - zaključuje se u zajedničkom saopćenju opozicionih partija, piše CDM.

Više o temi Crna Gora

IMUNIZACIJA POČELA 4. MAJA
U Crnoj Gori revakcinisano 43,5 posto punoljetnog stanovništva

Više o:

Crna Gora Cetinje
NA VRH

Podijeli članak na