PROTESTI U LJUBLJANI

Ujedinile se dvije najveće navijačke grupe u Sloveniji, povrijeđeni policajci

Policijska uprava Ljubljana potvrdila je da je nekoliko osoba privedene

Gađali policiju bakljama. Twitter

A. Ka.

15.9.2021

Nekoliko policajaca povrijeđeno je večeras u Ljubljanitokom sukoba sa demonstrantima koji su protestvovali protiv vladinih mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, javila je N1 Slovenija.

Demonstranti, koji su se u srijedu okupili na Trgu republike u Ljubljani, imali su dva zahtjeva: promjenu mjera za suzbijanje COVID-19 i prijevremene izbore.

Prije protesta, organizatori su pozivali na miran skup, ali se incident dogodio čim je jedan od prisutnih bacio bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup.

Prisutni su potom zapalili navijačke baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije. Također, gađali su policiju, a nekoliko pripadnika snaga reda povrijeđeno je tada, javlja N1 Slovenija.

Policijska uprava Ljubljana potvrdila je da je nekoliko osoba privedene. Iz policije su dodali da je među policajcima bilo povrijeđenih. Prema njihovim informacijama, na skupu je bilo 8.000 ljudi.

Jedan demonstrant ispred Parlamenta Slovenije rekao je za našu televiziju kako su se ujedinile dvije najveće navijačke gripe u ovoj zemlji.

Dok se gomila i dalje približavala Parlamentu i bacala baklje, policija je odgovorila suzavcem i rastjerala ih. Zatim su nekoliko puta upotrijebili i vodene topove. Mnogi demonstranti pobjegli su i povukli se do raskršća Šubičeve i Slovenske ulice, a baklje i suzavac nastavili su letjeti. Izgrednici su nastavili da bacaju kamenje na parkirani policijski automobil.

Policijski helikopter kružio je iznad Ljubljane, a policija je pozvala pojačanje.

Posljednji put policija je koristila vodeni top u novembru prošle godine, kada su nemiri izbili u centru Ljubljane. U to vrijeme izgrednici, koji su došli namjerno izazvati nerede, baš kao i danas, koristili su pirotehniku, zatim i granitne kocke. Za sada nije poznato da li se radi o istim izgrednicima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.