ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

Demokrate i DF: Potrebna rekonstrukcija Vlade, umjesto 12 da bude 18 ministarstava

Ističu da će se Tužilački savjet će izabrati na sjednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada

Demokrate. Pobjeda

Pobjeda

15.9.2021

U zajedničkom saopćenju Demokratskog fronta i Demokrata se poručuje da je potrebno rekonstruisati 42. Vladu na način da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Na posljednjem sastanku predsjednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrješenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome.

Oni su uvažavajući taj zahtjev, u prethodnim danima obavljene konsultacije između predstavnika Demokratskog fronta i Demokrata.

- Potrebno je rekonstruisati postojeću 42. Vladu Crne Gore na način da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i 3 potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri. Podjela resora bila bi dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike - navodi se u zajedničkom saopćenju.

Ističu da će se Tužilački savjet će izabrati na sjednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada.

- Na prethodno navedeni način biće riješena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese - zaključuje se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.