CRNA GORA

Odbijen zahtjev mitropolije SPC-a o promjeni vlasništva nad Cetinjskim manastirom

Kako se navodi u rješenju, odbija se kao neosnovan zahtjev za "ispravku pogrešno upisanog prava svojine" nad više nepokretnosti i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir

A. Ka. / Srna

Cetinjski manastir

Foto: Agencije


Cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) za brisanje Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Kako se navodi u rješenju, odbija se kao neosnovan zahtjev za "ispravku pogrešno upisanog prava svojine" nad više nepokretnosti i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi u konkretnoj pravnoj stvari ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promjenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada Crne Gore je u ponedjeljak, 13. septembra, naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da bez odgađanja u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umjesto Cetinja, kao vlasnika upiše državu.

Iz Vlade Crne Gore su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odgađanja, do okončanja postupka promjene upisa, u listu nepokretnosti unese zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja.

Vlada u Podgorici je tu odluku donijela dan uoči sjednice Skupštine opštine Cetinje na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Više o:

Cetinje Crna Gora
NA VRH

Podijeli članak na