IZNIJELA SVOJA MIŠLJENJA

Vedrana Rudan žestoko: Silovanje ima 1.200 lica

Prepoznajem vokabular silovatelja, jer sam na sebi doktorirala silovanje, rekla je Rudan

Vedrana Rudan. Arhiv

N. Aj. / B92

18.9.2021

Pisac Vedrana Rudan, gostovala je na TV Prva gdje je komentirala proces protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, ali i govorila o svojoj predstavi.

Na samom početku, Rudan je izrazila oduševljenje sa gostovanjem Jugoslava Tintora, a dodala je da ona može da procijeni da li je advokat dobar ili loš, jer za supruga ima advokata.

- Rekao je jednu veliku istinu koja se nikada ne čuje iz muških usta, da silovanje ima 1.200 lica, silovanje je recimo u mojoj predstavi kada ti otac stavi ruku na međunožje, a ti imaš 12 godina, silovanje je i kada te šef uhvati za grudi i kaže: "Zgodna si" - poentirala je Rudan.

Svi smo licemjerni

Smatra da živimo u muškom svijetu, kao i da oni određuju šta je silovanje, a da se žene vode kao "bića drugog reda".

- Jugoslav Tintor je ulio meni jednu nadu da se u Srbiji kreće sa mrtve tačke, nisam bila optimistična da će to sretno da se završi. Ja prepoznajem vokabular silovatelja, jer sam na sebi doktorirala silovanje - rekla je Rudan.

Istaknula je da smo "svi licemjerni jer je lakše braniti žene u Afganistanu, nego naše".

- Mi sve vidimo, samo nas je baš briga, analitičarima je mnogo jednostavnije da se bore za prava Afganistanki, nego naših žena - izjavila je Rudan.

Dodaje i da su žene u cijelom svetu u istoj poziciji.

Severina idealna meta

- Na našim prostorima, u Švedskoj se žene mlade obračunavaju isto kao i u Pančevu, nemojmo mi sebe da doživljavamo kao specifične divljake, mi Balkanci imamo s jedne strane mužjake, sa druge žrtve, ali žena teško može da uspije ako ne postane muškarac - naglasila je Rudan.

Također, Rudan je u gostovanju podsjetila na slučaj sa Severinom.

- Severina je idealna meta za državu, treba silovati Severinu, ako država Hrvatska siluje Severinu, a silovala je kroz sudove, sudske odluke, kroz moć koju su doživljavali hrvatski muškarci - komentarisala je Rudan.

Ističe i da država na taj način šalje poruku ženama, da ako se bude prolaze kao Severina.

- Nama su poslali poruku: "Čuvajte se, budite ovce, budite budale inače ćete da budete Severina" - zaključila je Rudan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.