O DEŠAVANJIMA NA CETINJU

Joanikije: Mojim ustoličenjem odbranjena je država Crna Gora

Tvrdi da su političari ti koji su bili spremni i da „zakrve najrođeniju braću“

Ad. A. / Politika

Joanikije: Radilo se o vjerskom činu

Foto: Agencije


Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora i ocijenio da ona ide naprijed “u skladu sa Njegoševim amanetom”.

-Crna Gora ide naprijed, ka Hristu, ka pobjedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim riječima: ‘Novo vino u mjehove nove’. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude - rekao je Joanikije za beogradsku „Politiku“.

Tvrdi i da je “podrška predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsjednika Crne Gore izgrednicima na Cetinju, prizemna i kratkovida zloupotrebu zakonitog vjerskog čina u političke svrhe.”

Kako je kazao, navodi Gradski.me, političari su ti koji su bili spremni i da „zakrve najrođeniju braću“.

-Ako neko pita da li je crkva vinovnik nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje i mjesto održavanja spada u ljudska i vjerska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uvjeren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak - poručuje Joanikije.

On je istakao i da dešavanja na Cetinju, nisu bacila sjenku na, kako ga je nazvao, svečani čin ustoličenja.

-Sve veliko i značajno u historiji Crkve nosi istovremeno i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća - tvrdi Joanikije uz ocjenu da “tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju.”

Više o temi Joanikije

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH
Dodik sutra sa Joanikijem u Danilovgradu

Više o:

Joanikije Cetinje
NA VRH

Podijeli članak na