PORUKA PREDSJEDNICE KOSOVA

Osmani: Pozivam EU da izvrši pritisak na Vladu Srbije, njihovi hegemonistički ciljevi "srpskog sveta" su povratak njihovoj politici 90-tih

Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo djelovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu, napisala je Osmani, između ostalog, na Facebooku

Piše: N. Aj.

21.9.2021

Osmani: Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Arhiv

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani reagirala je na zahtjev Evropske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na sjeveru Kosova zbog uvođenja reciprociteta.

Ona je sinoć na Facebooku napisala da je Srbija ta koja krši sporazume iz Brisela, ne Kosovo.

- Kosovo je danas (jučer op.a.) sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još ne uspijeva da sprovede. Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo djelovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša "jednostrano" i ne poštuje potpisane sporazume - napisala je Osmani.

Dodala je da Srbija preduzima mjere suprotne od onoga što je dogovoreno u Briselu.

- Stvara nelegalne srpske strukture na Kosovu, finansira ih i one rade po nalogu države Srbije, time ugrožavaju sigurnost građana i stabilnost regiona. Srbija, po nepromijenjenom receptu iz prošlosti, koristi svoje institucije da ugrozi našu zemlju - napisala je Osmani na Facebooku.

Objava Vjose Osmani na Facebooku. Printscreen

Istaknula je da nijedna akcija Srbije neće zaustaviti odlučnost Kosova da djela u skladu sa međunarodnim obavezama za dobrobit svih građana bez obzira na etničku pripadnost.

- Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom donijeta je zbog isteka roka sporazuma o slobodi kretanja dvije zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se obezbjeđuje jednak tretman i slobodno kretanje građana obje zemlje. Odluka je donijeta i sprovedena na svim graničnim prijelazima, osim na dva prijelaza na sjeveru, gdje lokalne Srbe zloupotrebljava tamošnja srpska vlast i nelegalne strukture - smatra Osmani.

Pozvala je Evropsku uniju da reagira, kako kaže, na provokacije Srbije.

- Pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da hitno prekine provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana Kosova. Destabilizujuća politika Srbije na Kosovu i regionu i njihovi hegemonistički ciljevi takozvanog "srpskog sveta"′ su povratak njihovoj politici 90-ih, koja je uzela mnogo žrtava u našem regionu - zaključila je Osmani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.