KOSOVO

Drecun: Zabrinjava broj prištinskih specijalnih jedinica na prijelazima Jarinje i Brnjak

Priština pokazuje da neće ispoštovati Briselski sporazum

N. Aj. / Srna

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun

Foto: FoNet


Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun rekao je da zabrinjava broj prištinskih specijalnih jedinica koje se nalaze na prijelazima Jarinje i Brnjak, ali da je srpski narod pokazao da će se istrajno boriti za sopstvenu slobodu kretnja, koju Priština na najgrublji način ograničava.

Drecun je rekao da Priština preduzima jednostrane poteze kojima se na najgrublji način narušava Briselski sporazum, te da pokazuje da ga neće ispoštovati, naročito u ključnom dijelu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Jednostrani potezi

On je ocijenio i da je posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavama tokom boravka u Prištini ohrabrio na ovako jednostrane poteze.

Drecun je podsjetio da predsjednik Vlade Kosova Aljbin Kurti (Albin) već dugo najavljuje mjere reciprociteta.

Insistirati na mjerama reprociteta

- Bio je jedno vrijeme kritikovan od Haradinijeve partije da nije spreman da preduzme akcije, zatim idu lokalni izbori i nastavak dijaloga. Ovim potezom je pokazao da je spreman na zavođenje jednostranih mjera, na čvrst stav prema Beogradu, da se ne plaši nikoga i ničega - rekao je Drecun za RTS.

On je ocijenio da će Kurti insistirati na mjerama koje smatra da treba da preduzme, te da je time kupio političku podršku biračkog tijela među Albancima za predstojeće lokalne izbore.

NA VRH

Podijeli članak na