ODNOS BEOGRADA I PRIŠTINE

Vučić nakon Sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost: Odbio sam "tobož kompromisno rješenje" zemalja Kvinte

Ako krenu s fizičkim nasiljem, mora da reaguje NATO, ako neće NATO, ja sam već rekao neće biti novih pogrona Srba kao 2004. godine, niti novih "Oluja", rekao je Vučić

Aleksandar Vučić. Tanjug

N. Aj.

21.9.2021

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja je počela u 10 sati u Palati Srbija, a koju je jučer hitno sazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, završila je tek nedavno.

Tema je bila dešavanje na Kosovu, odnosno graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak.

Predsjednik Srbije Vučić obratio se javnosti nakon sjednice.

Najmoćnije zemlje Zapada

- Povećat ćemo naše vojne kapacitete i usmjeriti snage na jačanje naših sigurnosnih struktura kako bi smo odvratili svakog agresora na našu zemlju - rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija nastaviti da insistira na pregovorima, ali da neće prihvatiti nikakva ponižavajuća rješenja za Srbiju.

Vučić je odbio prijedlog nekih od najmoćnijih zemalja Zapada koje mu je ponuđeno kao "tobož kompromisno rješenje".

- Najmoćnije zemlje Zapada ponudile su mi rješenje, dakle zemlje Kvinte i ja sam to riješenje odbio. Odbio sam ga jer nije kompromis i jer to unazađuje Srbiju. Ukratko to je rješenje po kojem 70 posto onoga što su Albanci namjeravali da rade, da bi na to zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 posto mjera, gdje bi kao mi uspjeli više nego oni - rekao je Vučić.

Dodao je da mu je dosta politike svršenog čina.


Ostaviti još vremena

Istakao je da će Srbija nastaviti da insistira na sprovođenju Briselskog sporazuma.

- Moramo da vidimo da li taj sporazum postoji ili ne. Zajednica srpskih opština je suština Briselskog sporazuma - kazao je Vučić.

Predsjednik je naveo da će Beograd Prištini ostaviti još malo vremena da promjeni štetne odluke i odustane od svoje politike, a potom iznijeti svoj odgovor.

Rekao je i da će Priština morati da nastavi da nasilnim putem sprovodi svoje odluke.

- Ako krenu s fizičkim nasiljem, mora da reaguje NATO, ako neće NATO, ja sam već rekao neće biti novih pogrona Srba kao 2004. godine, niti novih "Oluja" - rekao je Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.